20 % sleva na ortopedické polštáře do 3.6. 2024.

Jak na efektivní bělení zubů doma: Bělicí zubní pasty

Žluté zuby nejsou žádnou dobrou vizitkou. Pokud nemůžete používat běžné bělicí zubní pasty, protože vás z nich bolí dásně, máme pro vás dobrou zprávu. Poslední studie ukazují, že nejlepší přírodní alternativa na bělení zubů je hydroxyapatit, který je vhodný i na citlivé zuby. Pojďme se podívat na to, co to ten hydroxyapatit je, jak funguje a čemu se naopak vyhýbat. 

jak-na-prirodni-cisteni-a-beleni-zubu-fb

 

Co způsobuje žloutnutí zubů?

Žloutnutí zubů může být způsobeno vnějšími vlivy (konzumace nevhodných nápojů a jídla), ale také genetikou a prodělanými nemocemi. Pojďme se na to podívat podrobně. 

Jídlo a nápoje

Vnější zbarvení zubů je způsobeno látkami, které se přichytí na povrch zubu. Mezi ně patří například:

  • Káva a čaj: Obsahují třísloviny a pigmenty, které mohou zbarvit povrch zubu.
  • Červené víno: Obsahuje tmavé barvivo, které se může přichytit na zubní povrch a způsobit zbarvení.
  • Ovoce a zelenina: Některé druhy ovoce a zeleniny, jako jsou mrkve a pomeranče, obsahují přirozené barvivo, které se může usadit na zubním povrchu.
  • Tabák: Kouření a žvýkání tabáku obsahují látky, které mohou způsobit skvrny a žloutnutí zubů.

Bakterie přítomné v ústní dutině mohou také produkovat pigmenty, které se mohou přichytit na povrch zubu a přispět k jeho zbarvení. Vrstva slinné bílkoviny, která se přirozeně vytváří na povrchu zubu, může zesilovat usazování pigmentů na zubním povrchu. Tyto faktory postupně přispívají k vnějšímu zbarvení zubů a mohou být jednou z příčin jejich estetického nedokonalosti.

Nemoci a genetika

Některé nemoci, ale i genetika, mají vliv na to, jak vypadají naše zuby. Co tedy může způsobovat neestetické zbarvení zubů? 

  • Genetické poruchy: Některé genetické faktory mohou přispět k vnitřnímu zbarvení zubů.
  • Tetracyklin: Užívání antibiotika tetracyklinu v dětství může způsobit zbarvení zubů.
  • Příjem fluoridu: Nadměrný příjem fluoridu v dětství může vést k fluoróze, což je zbarvení zubů způsobené přebytkem fluoridu.
  • Vysoká horečka: Vysoká horečka spojená s nemocemi v dětství může také způsobit zbarvení zubů, když produkty rozkladu z pulpové tkáně pronikají do zubních tubulů.
  • Poranění: Poranění nebo ztráta krevního zásobení v zubní tkáni může vést k zbarvení zubů, protože produkty rozkladu zubní tkáně mohou proniknout do zubních tubulů.

Co je to fluoróza

Přidávání fluoridu do zubních past má své příznivce a odpůrce. Některé negativní názory na jeho používání ukazují na onemocnění zvané fluoróza. Je způsobena nadměrným množstvím fluoridů. K jejím projevům patří barevné změny na zubní sklovině, od matně bělavých až po hnědé skvrny.

Normální denní dávka fluoridů je asi 0,5 mg v potravě a měla by pokrýt potřebu nutnou k prevenci zubního kazu. Jestliže však člověk přijmu fluoridů více než 8 mg, může docházet až k remodelaci kostí.

Historie zubních past

Ve starověkém Egyptě se věnovali nejen hygieně těla, ale také zubů. Není divu, že první zmínky o zubní pastě pocházejí právě odtud, a to asi ze 4. století př. n. l. Je zajímavé, že k její přípravě Egypťané použili květy kosatců, listy z máty peprné, pepř a sůl.

Staří Římané dokonce používali bělidlo na zuby. Pravděpodobně vás překvapí, že jeho hlavní složkou byla lidská moč. Obsahuje totiž amoniak, jenž zuby vybělil. Na severoamerickém kontinentě si lidé v 18. století čistili zuby pastou ze spáleného chleba.

V 19. století došlo k rozšíření zubního prášku, který se vyráběl z křídy a soli a přidávaly se do něho rozdrcené cihly. Většinou se jednalo o domácí výrobu. Na počátku 20. století přišla do módy zubní pasta ze sody a peroxidu vodíku. A teprve v roce 1914 se do pasty začal přidávat fluorid, který sehrává důležitou úlohu v prevenci zubního kazu tím, že zpomaluje růst a metabolismus bakterií, jež žijí v ústní dutině.

cisteni-zubu

Proč nepoužívat klasické bělicí zubní pasty

Pokud jste si až dosud mysleli, že zubní pasta slouží k odstranění zubního plaku, kamene či kousků jídla ze zubů, tak jste docela na omylu. Tuto funkci zastává zubní kartáček. Pasta nebo gel především leští povrch zubů, odstraňují jejich nevzhledné zabarvení a osvěžují dech.

Většina dostupných zubních past obsahuje kromě výše uvedeného fluoridu také parabeny, které nejsou zrovna žádoucí. Platí to i o SLS neboli laurylsulfátu sodném, což je pěnidlo, jež může způsobovat podráždění dásní, suchost pokožky či snížení chuťových receptorů. Jako zvlhčovadlo se v zubních pastách používá PEG, tedy polyethylenglykol, jenž stabilizuje roztoky. I on může způsobovat podráždění kůže.

Je tedy zřejmé, že klasické zubní pasty jsou většinou plné chemie. Pro lidské zdraví by však bylo lepší si vybírat mezi bio zubními pastami.

Jaká je nejlepší bělící zubní pasta bez fluoru

V současné době není problém se na trhu setkat s veganskými zubními pastami s hydroxyapatitem, které jsou k organismu člověka šetrné. Obvykle neobsahují fluorid ani umělá sladidla, mikroplasty, hliníkové soli či parabeny. Je tedy vhodné je používat tehdy, jestliže vám záleží na vašem zdraví i na životním prostředí.

Hydroxyapatit je forma vápenatého apatitu, což je minerál běžně rozšířený v přírodě. Je hlavní složkou lidských kostí a zubů. Je-li obsažený v zubní pastě, má pozitivní vliv na zuby, protože jim dodává vápník a fosfor. Tím posiluje zubní sklovinu a zároveň leští zubní povrch.

Cirkulární ingredience bělicí zubní pasty

Z ekologického hlediska jsou důležité zubní pasty vyrobené na principu cirkulární kosmetiky. Jeho fungování je jednoduché. Již dříve použité suroviny se mohou stát výchozím zdroje pro výrobu nových produktů. Tímto způsobem nedochází k zatěžování životního prostředí, protože hlavní roli sehrává oběhové hospodářství.

Značky nanoSPACE Cosmetics a Naturetics vyrábí cirkulární kosmetické produkty, u kterých při výběru surovin myslí nejen na účinnost a šetrnost vůči lidem a pokožce, ale zohledňují také šetrnost k přírodě. 

pasta-naturetics

Tip: Co je to cirkulární kosmetika? Více se dozvíte v článku.

Jak na efektivní bělení zubů doma?

Pravidelné pití černé kávy nebo černého čaje může způsobovat nepříjemné zabarvení zubní skloviny. Žádoucí je přitom mít úsměv s čistě bílými zuby. Jak toho docílit?

Zkuste pastu s hydroxyapatitem, která dle posledních studií vychází jako jedna z nejlepších přírodních alternativ na bělení zubů. Hydroxyapatit je hlavní složkou minerální části zubů a kostí a má schopnost remineralizovat a posilovat sklovinu zubů. Když se hydroxyapatit používá v zubní pastě, může pomoci odstranit nežádoucí skvrny a pigmentace na zubech. Hydroxyapatitové nanočástice působí jako přírodní abrazivum, které jemně odstraňuje nečistoty a pigmentace na povrchu zubů.

Kromě bělení zubů může pasta s hydroxyapatitem také posilovat a remineralizovat zubní sklovinu, což zlepšuje celkové zdraví zubů. Hydroxyapatitové nanočástice mají také vynikající schopnost vazby na zuby a zajišťují účinnou ochranu před kyselinami a bakteriemi v ústech, což vede k prevenci zubního kazu a zánětu dásní.

Použití zubní pasty s hydroxyapatitem je ideální i pro lidi s citlivými zuby, protože remineralizační účinky mohou snižovat citlivost zubů na teplo a studenou. Výhodou použití hydroxyapatitové zubní pasty je také to, že obsahuje přírodní složky, které jsou šetrné k životnímu prostředí a lidskému zdraví.

Veganská bělicí zubní pasta

V bělicí zubní pastě nanoSPACE Cosmetics je využíván hydroxyapatit a přírodní polymer P3HB, který díky svým vlastnostem funguje jako náhrada syntetických surovin, které zatěžují přírodu i člověka. Jde o přírodní látku, která se získává pomocí české technologie HYDAL, kdy za pomocí bakterií přeměňuje použitý přírodní olej na přírodní biomateriál P3HB. Jedná se o látku, která je plně rozložitelná v přírodě tzv. biodegradabilní, biokompatibilní a netoxická.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=zubn%C3%AD+pasta

Tip: Kurkumin a účinky na zdraví – od čeho vám uleví? Přečtěte si na našem blogu.

Je to všechno jen o kvalitní bělicí pastě?

Už jsme si vysvětlili, že zubní pasta má spíše jen kosmetický účinek na zuby. Takže ve skutečnosti ji ani není zapotřebí používat. Důležitější je správná volba zubního kartáčku a pravidelné čištění zubů i za pomoci mezizubních kartáčků či zubní nitě. Pro zdraví svých zubu uděláte dobře, když jednou za půl roku navštívíte svého zubního lékaře. Marná není ani odborně provedená dentální hygiena, v rámci níž bývá ze zubů odstraněn zubní kámen.

Mohlo by vás zajímat: Akné na krku: Co na něj funguje?

Jak předejít žlutým zubům a udržet si krásný úsměv

Krásný úsměv s bílými zuby je přáním mnoha lidí. Nicméně, mnoho faktorů může přispět k žloutnutí zubů a snížení jejich estetického vzhledu. Existuje však několik způsobů, jak předejít žlutým zubům a udržet si bílé zuby. Zde je pár užitečných tipů:

  1. Důkladná ústní hygiena: Pravidelné čištění zubů dvakrát denně po dobu minimálně dvou minut je klíčem k udržení zubů čistých a odstranění zubního plaku. Používejte kvalitní zubní kartáček a zubní nitku nebo mezizubní kartáčky na čištění mezi zuby. Nezapomínejte na pravidelné návštěvy dentální hygieny a zubaře.

  2. Omezte konzumaci potravin a nápojů, které zbarvují zuby: Některé potraviny a nápoje, jako jsou káva, čaj, červené víno, sójová omáčka nebo tmavé bobule, mohou přispět k žloutnutí zubů. Snažte se omezit jejich konzumaci nebo si po jejich požití vyčistěte zuby či použijte ústní vodu. Tip: Při pití ledové kávy používejte brčko, zamezíte tím kontaktu se zuby.

  3. Omezte kouření a alkohol: Kouření tabáku a nadměrná konzumace alkoholu neprospívají zdraví, ani našim zubům. Pokud si chcete udržet bílé zuby, je nejlepší se těchto špatných návyků zbavit.

  4. Používejte zubní pasty s bělícími účinky: Existuje mnoho zubních past na trhu, které obsahují bělící složky, jako je hydroxyapatit, který pomáhá odstraňovat povrchové skvrny a zlepšovat bělost zubů. Používání těchto speciálních zubních past může přispět k udržení zubů bílých.

  5. Pravidelné vyplachování úst: Ústní vody pomáhají odstranit bakterie a povrchové skvrny, které přispívají k žloutnutí zubů. 

Nejčastější dotazy

Je lepší používat zubní pastu s nebo bez fluóru?

Příliš velké množství fluóru může poškodit zubní sklovinu a způsobit zubní fluorózu, což je vzhled bílých nebo žlutých skvrn na zubech.

Je vhodné používat bělicí zubní pastu s obsahem křemičitanů?

Křemičitany pomáhají posilovat zubní sklovinu a zabraňují tvorbě zubního kamene. To může předcházet vzniku zubního kazu a pomáhá udržet zuby zdravé a silné.

Křemičitany jsou obecně označovány jako "křemičitan sodný" nebo "křemičitan vápenatý" ve složení zubní pasty. Je důležité si uvědomit, že křemičitany jsou přírodní složkou, která se vyskytuje také přirozeně v zubní sklovině, a proto je jejich přítomnost v zubní pastě považována za bezpečnou.

Potřebujeme k čištění zubů zubní pastu?

Zubní pasty pomáhají efektivněji a účinněji odstraňovat zubní plak. Důležitá je ale pravidelná ústní hygiena, která zahrnuje nejen používání zubní pasty, ale také používání zubní nitě a pravidelné vyšetření u zubního lékaře. Zubní pasta obsahuje látky, které pomáhají odstraňovat plak a zabraňují tvorbě zubního kamene, což je důležité pro udržení zdravých zubů. Faktem zůstává, že při správném a důkladném čištění zubů pomocí zubního kartáčku není nutné používat zubní pasty ke zdraví zubů a dásní. Vždy je ale důležité dbát na pravidelnou ústní hygienu a navštěvovat pravidelně zubaře.

K čemu slouží bělicí zubní pasty?

Bělicí zubní pasty jsou zubní pasty, které jsou navrženy tak, aby pomohly odstranit skvrny a zabránit jejich vzniku. Tyto pasty obsahují bělící látky, které pomáhají odstraňovat skvrny z povrchu zubů a přispívají k jejich zesvětlení. Existují různé typy bělicích zubních past, včetně těch, které se používají doma a těch, které se používají v zubních ordinacích.

Fungují bělicí zubní pasty?

Ano. Bělicí zubní pasty mohou pomoci zesvětlit zuby a odstranit skvrny, pokud se používají správně a v kombinaci s další péčí o zuby, jako je pravidelné čištění zubů a mezizubních prostor. Je důležité si uvědomit, že bělicí zubní pasty nejsou zázračným řešením a že nemohou zesvětlit zuby o více než několik odstínů.

Co je fluoróza?

Fluoroza je stav, při kterém dochází ke změně vzhledu zubů kvůli příliš velkému množství fluóru v těle. Projevuje se vzhledem bílých nebo žlutých skvrn na zubech, které mohou být také křehké a snadno se poškodit.

Fluoroza se nejčastěji vyskytuje u dětí, když jsou jejich zuby ještě ve vývoji, ale může se objevit také u dospělých. Může se vyskytnout, pokud se dostane do těla příliš velké množství fluóru, například přes pitnou vodu nebo potraviny. Fluoroza může také nastat, pokud se používají zubní pasty s vysokým obsahem fluóru.

Jaká je nejlepší přírodní bělicí zubní pasta bez fluoru?

Nejvhodnější jsou bělicí pasty s hydroxyapatitem. Hydroxyapatit je minerální složka, která se přirozeně vyskytuje v zubní sklovině. Jeho přítomnost v zubních pastách může pomoci obnovit a posílit zubní sklovinu, čímž může předcházet vzniku zubního kazu a zubního kamene.

Co je to hydroxyapatit?

Hydroxyapatit je forma vápenatého minerálu apatitu, který je v přírodě hojně rozšířen v celé škále barev. Z hydroxyapatitu jsou také z převážné části tvořeny lidské kosti a zuby.

Mezi jeho výhody patří tedy to, že je zcela biokompatibilní a netoxický. V zubních pastách velmi přispívá k péči o zuby, jelikož jim dodává minerály (vápník a fosfor), čímž posiluje zubní sklovinu, vyhlazuje povrch zubu a ve výsledku jsou zuby také bělejší.

Zdroje

  • Chakraborty, A., & Priyadarshini, B. M. (2021). Hydroxyapatite nanoparticles in toothpaste and their applications in oral healthcare: A review. Journal of Materials Research and Technology, 12, 222-235.

  • O’HAGAN-WONG, Kelsey, et al. The use of hydroxyapatite toothpaste to prevent dental caries. Odontology, 2022, 110.2: 223-230.

  • BOSSÙ, Maurizio, et al. Enamel remineralization and repair results of Biomimetic Hydroxyapatite toothpaste on deciduous teeth: An effective option to fluoride toothpaste. Journal of Nanobiotechnology, 2019, 17: 1-13.
  • NEWBRUN, Ernest. What we know and do not know about fluoride. Journal of public health dentistry, 2010, 70.3: 227-233.
  • AOBA, T.; FEJERSKOV, O. Dental fluorosis: chemistry and biology. Critical Reviews in Oral Biology & Medicine, 2002, 13.2: 155-170
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.