Tmavé hnědé skvrny na kůži na obličeji: Co na ně funguje?

Tmavé hnědé skvrny na kůži, známé také jako hyperpigmentace, jsou běžným kožním problémem, který s přibývajícím věkem postihuje více a více lidí. 

Tyto hnědé skvrny mohou mít různé příčiny a mohou se objevit na jakékoliv části těla, i když nejčastěji se vyskytují na místech vystavených slunečnímu záření, jako je obličej, krk, dekolt nebo ruce. Pojďme se podívat na to, co na hnědé skvrny na kůži na obličeji funguje. 

skvrny-na-kuzi-co-funguje-fb

 

Co způsobuje tmavé hnědé skvrny na kůži?

Tmavé hnědé skvrny na obličeji jsou výsledkem nadměrné produkce melaninu, pigmentu, který dodává pokožce její barvu. Tato nadprodukce může být spuštěna:

  1. Slunečním zářením: UV záření je jedním z hlavních spouštěčů hyperpigmentace. Pokožka se brání škodlivým účinkům slunce tím, že produkuje více melaninu, což může vést k tvorbě tmavých skvrn, často označovaných jako stařecké skvrny nebo sluneční lentigo.
  2. Hormonálními změnami: Těhotenství, užívání hormonální antikoncepce nebo jiné hormonální výkyvy mohou vyvolat vznik melasmy, což je typ hyperpigmentace charakterizovaný tmavými skvrnami, které se obvykle objevují na obličeji.
  3. Pozánětlivou hyperpigmentací: Tento typ skvrn vzniká po poranění kůže nebo zánětu, například po akné, popáleninách nebo jiných kožních traumatech. Tělo na tyto události reaguje zvýšenou produkcí melaninu, což vede k tvorbě tmavých skvrn na místě poškození.
  4. Stárnutím: S věkem dochází k přirozenému poklesu regenerace buněk, což může vést k nerovnoměrnému rozložení melaninu a tvorbě stařeckých skvrn.

pigmentove-skvrny

Mohlo by vás zajímat: Jak odstranit pigmentové skvrny na obličeji?

Jak bojovat proti tmavým skvrnám na kůži?

Naštěstí existuje řada metod a produktů, které mohou pomoci zesvětlit tmavé skvrny na obličeji a zlepšit celkový vzhled pleti. Mezi bestsellery patří nanovlákenné náplasti na pigmentové skvrny nanoSPACE Cosmetics, které představují inovativní řešení pro pleť s hyperpigmentací. 

Tyto suché nanovlákenné náplasti jsou navrženy tak, aby zesvětlily tmavé skvrny na obličeji a redukovaly nadměrnou tvorbu melaninu. 

Nanovlákenné náplasti jsou inovativním přístupem v boji proti tmavým skvrnám na pokožce, a jejich účinnost spočívá především v pokročilé technologii nanovláken. Tato extrémně tenká vlákna mají unikátní schopnost přenášet aktivní složky hluboko do pokožky, kam běžné krémy či séra nedosáhnou.

Díky vysoké povrchové ploše nanovláken mohou účinné látky, jako kyselina hyaluronová, niacinamid a glukonolakton, pronikat přímo do vrstev kůže, kde mohou efektivně působit na pigmentové skvrny. Tento přesný a hluboký přenos látek umožňuje cílené zesvětlení skvrn přímo v místě jejich vzniku, což zajišťuje viditelné a dlouhodobé výsledky. 

Kromě toho, nanovlákna postupně uvolňují aktivní složky, čímž poskytují pokožce nepřetržitou péči a ochranu po delší dobu. Tímto způsobem náplasti nejen zesvětlují pigmentové skvrny, ale také zlepšují celkový vzhled a zdraví pleti. Aplikují se jednoduše na vodou navlhčený obličej nebo na olej a jejich veganské složení zajišťuje šetrnost k pleti i přírodě. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/pletove-masky:nanospace-cosmetics/

Tip: 4 tipy na nejlepší krém s kyselinou hyaluronovou

Jak fungují nanovlákenné náplasti na hnědé skvrny?

Nanovlákenné náplasti na pigmentové skvrny nanoSPACE Cosmetics obsahují pečlivě vybrané aktivní složky, které společně pracují na zesvětlení hnědých skvrn a zlepšení celkového vzhledu pleti. 

První z nich je kyselina hyaluronová, která je známá svými silnými hydratačními vlastnostmi. Kyselina hyaluronová proniká hluboko do pokožky, kde zadržuje vodu, čímž udržuje pleť hydratovanou a pružnou. Hydratovaná pokožka je méně náchylná k poškození, a tím i ke vzniku nových skvrn, zároveň podporuje obnovu kožních buněk, což přispívá k rychlejšímu vyblednutí stávajících skvrn.

Další klíčovou složkou je niacinamid (vitamín B3), který má schopnost inhibovat přenos melaninu v kožních buňkách. To znamená, že niacinamid pomáhá snižovat množství melaninu, které se dostává na povrch pokožky, čímž přispívá k zesvětlení tmavých skvrn. Kromě toho niacinamid také podporuje rovnoměrný tón pleti a zlepšuje její texturu, což je důležité pro dosažení hladšího a sjednocenějšího vzhledu pokožky.

nanovlakenne-naplasti-na-pigmentove-skvrny-nanospace-cosmetics

Tip: Glukonolakton: Víte, jaké má účinky na pleť?

Glukonolakton je další významnou složkou těchto náplastí. Jedná se o jemný exfoliant, který odstraňuje odumřelé kožní buňky a podporuje regeneraci pleti. Glukonolakton má také zesvětlující účinky na tmavé skvrny, protože pomáhá odstranit povrchové vrstvy pokožky, kde se melanin hromadí. Zároveň má antioxidační vlastnosti, které chrání pokožku před dalším poškozením způsobeným volnými radikály, což přispívá k prevenci vzniku nových pigmentových skvrn.

Prevence je klíčem

Nezapomínejte, že prevence je klíčová. Nejdůležitější je pravidelné používání opalovacích krémů s vysokým SPF. Důležité je také zahrnout do své rutiny doplňky stravy, které podporují zdraví pokožky zevnitř. 

Ideální je doplňovat vitamíny C, E a B3, které jsou klíčové pro ochranu pleti před oxidačním stresem a podporu její přirozené obranyschopnosti. 

Immunity complex s vitamíny D3, C a zinkem je skvělou volbou, jak pokožce dodat potřebné živiny pro boj s hyperpigmentací.

#produkty#https://www.nanospace.cz/doplnky-stravy:mcepharma,mindflow/?pv236=1832,1808,2027,1802

Tip: Vitamin C: 7 ověřených účinků na pleť

Babské rady na hnědé skvrny na obličeji

Když se na obličeji objeví tmavé hnědé skvrny, často se instinktivně obracíme k přírodě a tradičním metodám, které se osvědčily po generace. Mnohé z těchto „babských rad“ jsou nejen snadno dostupné, ale i překvapivě účinné. 

Zelený čaj, který si mnozí z nás dopřávají ráno pro jeho blahodárné účinky na zdraví, může být také cenným pomocníkem v péči o hnědé skvrny na obličeji. Jeho antioxidační vlastnosti jsou jako štít, který chrání pokožku před poškozením a zároveň pomáhá zmírnit viditelnost tmavých skvrn. 

Stačí si uvařit šálek tohoto zázračného nápoje, nechat ho vychladnout a jemně jím potírat postižené hnědé skvrny na obličeji. Kromě toho, že hnědé skvrny postupně zesvětlí, pocítíte i osvěžující účinek, který zklidní podrážděnou pokožku.

Aloe vera, rostlina s dlouhou historií v péči o pleť, je další zázrak přírody. Její gel, který se snadno získá z listu, má nejen hojivé vlastnosti, ale také schopnost regenerovat kožní buňky. 

Když ho pravidelně nanesete na tmavé skvrny na obličeji, působí jako jemný zesvětlovač, který zároveň hydratuje a revitalizuje pleť. Aloe vera je tak přirozeným spojencem v boji proti pigmentaci, aniž by dráždila pokožku.

tmave-hnede-skvrny-na-kuzi

Mohlo by vás zajímat: Jak na dokonalou pleť s vitamínem A?

Jablečný ocet, který mnozí používají v kuchyni, může být překvapivě efektivní i na pleť. Jeho kyselina octová působí jako jemný exfoliant, který pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky a podporuje obnovu pleti. 

Když jablečný ocet smícháte s vodou a touto směsí potíráte tmavé skvrny, postupně se začne sjednocovat tón vaší pleti. Tento jednoduchý trik může být neocenitelný, pokud hledáte přirozený způsob, jak se skvrnami zatočit.

A nakonec, citron – zázračné ovoce, které se v tradičních radách na pleť objevuje snad nejčastěji. Citronová šťáva, díky svému vysokému obsahu kyseliny citronové, působí jako přirozený bělicí prostředek. 

Když ji aplikujete přímo na tmavé skvrny, začnou se pomalu ztrácet, až se pleť postupně sjednotí. Citron je ale mocná zbraň, se kterou je třeba zacházet opatrně. Vysušuje pokožku a zvyšuje její citlivost na slunce, proto je nejlepší ho používat večer a poté pleť důkladně hydratovat.

Mohlo by vás zajímat: Vyzkoušejte Nanovlákenné náplasti na akné nanoSPACE Cosmetics 

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.