Nejlepší tip, jak snadno odstranit rez z kovu (železa, oceli a litiny)

Když se kov dostane do kontaktu s vlhkostí a kyslíkem, dochází k oxidaci, která způsobuje vznik rzi. Tato chemická reakce nejenže kazí vzhled nářadí, aut a dalších kovových předmětů, ale také oslabuje jejich strukturu. V tomto článku vám proto poradíme, jak rez z kovu, konkrétně železa, oceli a litiny, snadno odstranit a prodloužit tak jeho životnost.

jak-odstranit-rez-z-kovu-zeleza-litiny-oceli-fb

 

Co je rez a proč se na kovu tvoří?

Rez je hnědý povlak, který se tvoří na kovových površích, hlavně na železe a oceli, když přijdou do kontaktu s vlhkostí. Jedná se o druh koroze.

Když železo nebo ocel zůstanou dlouho ve vlhkém prostředí, začnou reagovat s kyslíkem ve vzduchu a vytvoří se rez. Voda totiž umožňuje snadnější pohyb elektronů, které kovy obsahují, a vede tak k rychlejší oxidaci (= ztrátě elektronů).

Rez je vlastně směs oxidu železa a vody. Tento proces se může ještě zrychlit, pokud je ve vzduchu sůl nebo určité kyseliny. Opravdu se nevyplácí zapomenout něco kovového, třeba zahradní nářadí, venku v dešti.

Proč je důležité rez odstranit: Co způsobuje rez?

Rez oslabuje kov a může ho úplně zničit. Rez není jen povrchový problém. Pokud se neodstraní, může pronikat hlouběji do materiálu a způsobit, že kov ztratí svou pevnost a celistvost.

Když rez na kovu zůstane, vytváří podmínky pro další korozi. Kovové předměty tak přestanou být nejen funkční, ale hlavně bezpečné. Největší problém to představuje u konstrukcí, strojů, vozidel a jiných zařízení, kde je pevnost kovu pro naši bezpečnost opravdu klíčová.

jak-odstranit-rez-z-auta

Tip: Jak jednoduše vyčistit auto od zápachu?

Dva způsoby, jak odstranit rez z kovu

Existují dva základní způsoby, jak můžete rez z kovu odstranit, a to buď mechanicky nebo chemicky. Mechanické odstranění bývá časově i fyzicky náročnější, ale na menší plochy nebo tenké vrstvy rzi je naprosto dostačující.

Chemické odstraňování rzi bývá rychlejší, snadnější a také účinnější. Doporučujeme použít speciální odstraňovače rzi. Vyzkoušet ale můžete i ocet, jedlou sůl nebo citronovou šťávu se solí, tam je ale účinnost odstranění o něco nižší.

Předtím než se pustíte do odstraňování, je dobré si uvědomit, jaké vlastnosti daný kov má a podle toho ke rzi také přistupovat.

Jak odstranit rez ze železa?

  1. Mechanické odstranění Rez ze železa odstraníte relativně snadno pomocí drátěného kartáče, brusného papíru nebo ocelové brusné vlny. Mělo by stačit postižené místo pečlivě brousit, a to do té doby, dokud vám opět nezůstane jen čistý kov. Například na starou zahradní lopatu tohle funguje perfektně.
  2. Chemické odstranění – Pokud chcete jít jednodušší chemickou cestou, tak stačí odstraňovač nebo domácí roztok nanést na rez, nechat ho působit, pak ho opláchnout a předmět ze železa dobře usušit.

jak-odstranit-rez-z-plechu-auta

Mohlo by vás zajímat: Vše, co potřebujete vědět o čištění solárních panelů

Jak odstranit rez z oceli?

  1. Mechanické odstranění – I rez na oceli můžete odstranit pomocí brusného papíru, drátěného kartáče nebo ocelové brusné vlny. Pokud máte elektrickou brusku, bude práce o něco rychlejší. Hodí se třeba na renovaci ocelové lavičky.
  2. Chemické odstranění – Mnohem účinnější jsou chemické prostředky a například na rez u auta jsou také vhodnější. Naneste odstraňovač rzi na postižená místa a nechte ho působit podle pokynů výrobce. Kromě klasických odrezovačů můžete zkusit i roztok kyseliny citronové nebo octa. Naneste ho na rezavé místo, nechte působit a pak opláchněte. Tento domácký způsob odstranění rzi funguje dobře u menších ocelových předmětů (nářadí nebo nožů).

Jak odstranit rez z litiny?

  1. Mechanické odstranění – Litina je křehčí než železo, proto používejte jemný brusný papír nebo drátěný kartáč s velkou opatrností, abyste nepoškodili povrch předmětu.
  2. Chemické odstranění – Litina dobře reaguje na chemické odstraňovače rzi nebo na směs octa a vody. Potom, co namočíte předmět z litiny na několik hodin do octa, nezapomeňte ho důkladně opláchnout a usušit.

Mohlo by vás zajímat: Jak opravit protékající bojler a čím ho zalepit

Tip na nejlepší odstraňovač rzi z kovu ve spreji

Nejlepší způsob, jak odstranit rez z auta, plechů nebo třeba litinového umyvadla je ten chemický. Na širokou škálu kovů (železo, ocel, litinu i pozinkovanou ocel) doporučujeme použít Taninový odrezovač HTR. Přípravek okamžitě zastavuje šíření rzi a přeměňuje ji na odolný polymerní film. 

taninovy-odrezovac-nejlepsi-odrezovac

Tip: Co všechno umí nanokosmetika na auto? Chrání před škrábanci i nečistotami

Aplikace je jednoduchá, stačí sprej dobře protřepat a nanést na rzí zasažený povrch. Výsledek je viditelný během 15 až 25 minut a po 24 hodinách můžete povrch přetřít vrchním nátěrem.

Tento hloubkový odstraňovač rzi ve spreji rychle schne a výrazně prodlužuje životnost kovových předmětů. V porovnání s jinými produkty na trhu je cenově dostupnější, takže se jedná o opravdu výhodnou investici.

Jak zabránit rzi?

Jedním z nejlepších způsobů, jak zabránit tvorbě rzi, je použít antikorozní nátěry, které vytvoří na kovu ochrannou vrstvu. Důležitou součástí prevence rzi je také pravidelná údržba a čištění kovových povrchů od nečistot, soli a jiných korozivních látek urychlujících rozvoj rzi.

#produkty#https://www.nanospace.cz/odmasteni-a-cisteni/

Další roli hraje také prostředí, v němž kovové předměty skladujete. Kovové předměty byste měli skladovat v suchém a dobře větraném prostředí, protože vysoká vlhkost, jak již víme, vede ke korozi.

Často kladené dotazy

Jak odstranit povrchovou rez?

Povrchovou rez můžete odstranit několika způsoby, a to v závislosti na rozsahu problému. Pokud jde o menší plochy, můžete použít jemný brusný papír nebo drátěný kartáč a rez odstranit mechanicky. Po mechanickém odstranění je dobré povrch umýt vodou a důkladně vysušit. Pokud je vrstva rzi silnější, můžete použít chemické odrezovače, které povrchovou rez rozpustí a usnadní její odstranění.

Jak vzniká rez?

Rez vzniká při reakci kovu s kyslíkem a vodou. Tomuto procesu se říká oxidace a dochází k němu především v prostředí s vysokou vlhkostí.

Jak vyčistit rez na kovu?

K odstranění rzi z kovu můžete použít několik metod. Menší kousky rzi lze odstranit mechanicky pomocí drátěného kartáče nebo brusného papíru. Pokud je rez silnější, doporučujeme použít chemické odstraňovače. Odstraňovač rzi aplikujte na povrch dle pokynů výrobce.

Co zastaví rez?

Použijte antikorozní nátěry, které na povrchu vytvoří ochrannou vrstvu proti vlhkosti a kyslíku. Dobrou volbou jsou také inhibitory koroze, které zpomalují chemickou reakci, jejímž výsledkem je rez. Dbejte na pravidelnou údržbu a čištění kovových povrchů.

Co pomáhá na rez?

Na rez pomáhají chemické odrezovače. Tenkou vrstvu rzi lze odstranit také mechanicky.

Jak vyčistit rez z litiny?

K čištění rzi z litiny můžete použít drátěný kartáč nebo brusný papír. Účinnější jsou chemické odstraňovače rzi z kovu, které jsou k litině zároveň i šetrnější. 

Jak se chránit před korozí?

Na ochranu povrchu před korozí používejte antikorozní nátěry a ochranné povlaky, které zabrání kontaktu kovu s vlhkostí a kyslíkem. 

Jak se zbavit rzi na autě?

Povrchovou rez na autě odstraňte nejprve pomocí brusného papíru nebo drátěného kartáče. Poté použijte chemické odrezovače, které vám pomohou odstranit hlubší vrstvu rzi. Po očištění povrchu naneste antikorozní základní nátěr a následně přetřete vrchním lakem. Vždy se řiďte pokyny výrobce daného přípravku.

Jak odstranit rez z plechu?

Rez z plechu můžete odstranit mechanicky pomocí drátěného kartáče nebo brusného papíru. Pokud je rez silnější, doporučujeme použít chemické odstraňovače rzi z kovu.

Jaký je nejlepší odstraňovač rzi z auta?

Na rez u auta doporučujeme použít Taninový odrezovač HTR, který šíření rzi okamžitě zastaví, přemění ji na odolný polymerní film a zabraňuje opětovnému rozvoji.

Zdroje

  • MUHSIN, Nawfel Muhammed Baqer. Review on Engineering Methods in Treatment of Chemical Rust. International Journal of Chemical and Molecular Engineering, 2020, 6.2: 49-53.
  • AHMADI, Mahmoud Kamal; PFEIFER, Blaine A. Rust Removal Experiments. Bio-protocol, 2016, 6.7: e1776-e1776.
  • STRATMANN, Müller; MÜLLER, J. The mechanism of the oxygen reduction on rust-covered metal substrates. Corrosion Science, 1994, 36.2: 327-359.
  • COSTELLO, Michael T. Corrosion inhibitors and rust preventatives. In: Lubricant additives. CRC Press, 2017. p. 393-408.
  • MOMBER, A. Colour‐based assessment of atmospheric corrosion products, namely of flash rust, on steel. Materials and Corrosion, 2012, 63.4: 333-342.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.