Víme, jak odstranit skvrny od potu i deodorantu

Známe to všichni. Pocení je přirozené, i když není zrovna dvakrát příjemné. Ať už používáte deodoranty, nebo ne, často to odnese naše oblečení, kde se tvoří skvrny od potu i deodorantu. Babských rad, jak odstranit skvrny, je spoustu a pokud jste už nějaké zkoušeli, tak jste si už možná i nějaké oblečení zničili. Co teda na skvrny od potu a sprejů funguje? My víme, jak odstranit skvrny od potu i deodorantu jednoduše a bez zbytečných pokusů.

jak-odstranit-skvrny-od-potu-deodorantu-fb

 

Proč jsou skvrny od potu a deodorantu problémem?

Skvrny od potu a deodorantu nevypadají zrovna dvakrát dobře a časem většinou zežloutnou a pak máte tričko na vyhození. Kromě toho ale mohou také trvale poškodit látku, takže pokud máte nějaké oblíbené kousky v šatníku, určitě chcete, aby vám co nejdéle vydržely. Čím déle skvrny necháte tak, tím těžší bude jejich odstranění. 

Za skvrny může především agresivní pot

Existují dva druhy potních žláz, a to ekrinní a apokrinní. Ekrinní žlázy se nacházejí po celém těle, zejména na nohou, dlaních, tváři a v podpaží, a vylučují bezbarvý pot bez zápachu. Ale apokrinní žlázy jsou v podpaží i v oblasti genitálií a produkují hutnější pot.

Mohlo by vás zajímat: 5 kroků, jak odstranit zápach z lednice

Co obsahuje pot a proč zanechává fleky v podpaží

Pot je z 99 % voda a zbytek je směs soli, elektrolytů, mazu a bílkovin. Zápach se objeví, když se pot rozkládá na pokožce díky bakteriím, které tam máme. Smrdět ale nechceme, tak používáme deodorant. Pak se ale k směsi potu přidají látky z deodorantů nebo pracích prášků, které spolu s kožním mazem vytvoří takovou směs, která po zaschnutí zkrátka zanechává skvrny. 

jak-odstranit-skvrny-od-potu

Mohlo by vás zajímat: Hyperhidróza - Jaké je nejlepší oblečení proti nadměrnému pocení?

Často je příčinou i špatná prodyšnost tkaniny, nedostatečná hygiena nebo nekvalitní deodoranty s vysokým obsahem hliníku.

  • Žluté skvrny od potu: Žluté skvrny jsou nejčastěji způsobeny kombinací potu a chemických složek v deodorantu. Tyto skvrny jsou nejviditelnější na bílém oblečení a mohou být velmi odolné.
  • Bílé skvrny od potu: Bílé skvrny na tmavém oblečení jsou často způsobeny nadměrným používáním deodorantu (třeba když ho neprotřepete před použitím). Tyto skvrny vypadají jako prach nebo pudr.
  • Mastné skvrny od potu: Mastné skvrny vznikají, když se deodorant mísí s přirozeným mazem kůže a jdou opravdu těžce odstranit.

TIP: Čím odstraňovat skvrny z dětského prádla a oblečení

Jak odstranit skvrny od potu a deodorantu jednoduše a rychle

Abyste se zbavili fleků v podpaží a skvrn, nemusíte připravovat složité kulinářské směsi. Stačí použít Nano odstraňovač skvrn, který je vyroben technologií aktivního zplyňování, která zajišťuje regenerační ochranu vláken. Výsledkem je, že vláknům vrátí původní pružnost a jemnost a zároveň oživí barvy. Je vhodný pro všechny druhy látek a jeho aplikace je bleskově rychlá díky urychlenému zasychání.

Ruční odstranění skvrn

Stačí nastříkat nebo nanést Nano odstraňovač skvrn (třeba hadříkem nebo kartáčkem) na skvrny od potu a deodorantů nebo jiné fleky a nechat působit 5 až 10 minut podle toho, jak moc je látka špinavá. Poté stačí, když nečistoty setřete suchým a čistým hadříkem z mikrovlákna. Zbytek přípravku se špínou setřete vždy před zaschnutím a máte hotovo.

Mohlo by vás zajímat: 5 efektivních tipů, jak odstranit zápach z pračky

Na jaké skvrny a fleky funguje nano odstraňovač skvrn

Díky jednomu použití dokáže Nano odstraňovač skvrn odstranit i ty nejodolnější skvrny nejen od potu a deodorantů. Funguje tak, že využívá mikroskopické nanočástice, které pronikají hluboko do vláken, kde narušují a odstraňují i odolné skvrny. Aktivní složky účinně rozkládají molekuly skvrn, takže jdou pak jednoduše odstranit. 

jak-odstranit-skvrny-od-deodorantu

Tip: Jak ušetřit peníze při praní? 10 ověřených tipů

Díky tomu vyčistí i skvrny, se kterými si běžné čisticí prostředky neporadí, a zároveň chrání a regeneruje vlákna, čímž obnovuje jejich původní pružnost a jemnost a oživuje barvy textilu. Nemusíte tak vůbec řešit to, jak odstranit skvrny z bílého oblečení, černého či barevného. U všech je aplikace i účinnost stejná a poradí si i s těmito skvrnami:

  • Žluté, bílé i mastné skvrny od potu, 
  • fleky v podpaží, 
  • plísně, 
  • fleky od trávy, 
  • krev,
  • skvrny od parfému, 
  • fleky od čokolády, červeného vína i ovocných šťáv, 
  • skvrny od moči,
  • mastné skvrny.

Navíc ho můžete použít také na tkané i netkané textilie, mikroplyš, koberečky, oblečení, textilní obuv, sofa, ubrusy a závěsy, čalouněný nábytek a potahové látky, přehozy, polštáře a povlečení, autopotahy a mnoho dalšího.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=odstra%C5%88ova%C4%8D+skvrn+

TIP: Pokud máte skvrny na kůži a kožence, využijte Horewell odstraňovač skvrn z kůže a koženky.

Jak zabránit vzniku skvrn od potu a deodorantu

Když už na oblečení máte fleky v podpaží a skvrny od potu a deodorantu, nedá se nic dělat a je potřeba to vyčistit. Ale pokud máte nový kousek oblečení, můžete udělat pár věcí pro to, aby tam žádné skvrny nevznikly, a to:

  1. Kvalitní deodoranty: Nepoužívejte příliš staré nebo nekvalitní výrobky, které často stříkají bílou směs a zanechávají skvrny (hlavně na tmavém oblečení).
  2. Správné použití: Před použitím deodorant či antiperspirant pořádně protřepejte, naneste a hlavně ho nechte zaschnout, jinak si ho utřete do trika a budete na něm mít fleky.
  3. Dbejte na hygienu: Nanášejte deodorant na čistou pokožku (ideálně po umytí mýdlem), aby na kůži nebyly bakterie a pot.
  4. Prací prostředek: Nezapomeňte ani na šetrné prací gely, které jsou citlivé k pokožce a nebudou ji dráždit ani způsobovat skvrny na oblečení.

TIP: U nás najdete celou řadu ekologických pracích prostředků vhodné i pro děti, alergiky a atopiky, takže si vybere každý.

Jak odstranit zápach potu z oblečení

Skvrny jsou jedna věc, ale přetrvávající zápach potu z oblečení druhá. Zápach potu způsobují bakterie, které rozkládají pot a vylučují odpadní látky, které zrovna nevoní. Možná jste u sebe vypozorovali, že váš pot v určitých situacích nebo období má odlišný zápach. Vliv mohou mít stresové situace, ale také určité potraviny, alkohol, kofein, tabák a některá onemocnění (například cukrovka). Genetika také hraje roli. I s tímto problémem si poradí Nano odstraňovač skvrn, protože vyčištěný povrch provoní svěží a příjemnou vůní. 

odstranovac-skvrn-pot-deodorant

Mohlo by vás zajímat: Jak funguje ekologické praní s pracím vajíčkem EcoEgg?

Pokud na oblečení nemáte skvrny, ale chcete se zbavit jen zápachu, využijte Horewell likvidátor zápachu.

Babské rady jak odstranit skvrny od potu a fleky v podpaží

Pokud nemáte doma Nano odstraňovač skvrn a potřebujete nutně skvrnu vyčistit, je samozřejmě spoustu babských rad a tipů, jak na to. Pamatujte ale, že spoustu těchto metod může vést k poškození vláken a ke zničení oblečení (především u jemných látek).

  • Kartáč a tuhé mýdlo: Před praním namočte skvrnu a naneste na ní tuhé mýdlo na praní a kartáčkem trochu vykartáčujte, aby se mýdlo dostalo do skvrny pořádně. Pak opláchněte a vyperte.
  • Čpavek: Směs čpavku v poměru 1:1 s vodou naneste na skvrnu houbičkou nebo hadrem. Potom opláchněte a normálně vyperte v pračce. Nepoužívejte ale čpavek na jemné látky, které by mohl poškodit.
  • Ocet: Smíchejte lžíci octa s litrem vlažné vody, do které namočte na půl hodiny špinavé oblečení se skvrnami. Poté ho vyperte v pračce.
  • Soda a citron: Před praním skvrny namočte a nasypejte na ně sodu, kterou pokapejte citronovou šťávou a nechte chvíli působit. Pak látku opláchněte a vyperte.
  • Přípravek na nádobí: Mokrou houbičkou naneste jar na fleky a skvrny od potu a deodorantu tak, aby přípravek napěnil. Pak stačí nechat působit a vyprat v pračce.
  • Jedlá soda: Vyrobte si pastu ze sody a vody, kterou dejte na skvrny od potu a deodoratnů, kde ji nechte působit jednu hodinu. Pak látku opláchněte a vyperte v pračce.
  • Aspirin: Pokud máte doma aspirin, stačí nadrtit dvě tablety a smíchat je se čtvrt hrnkem horké vody. Směs pak naneste na skvrny od potu nebo fleky v podpaží a nechte působit dvě hodiny, poté oblečení normálně vyperte.
  • Citrón: Vymačkejte šťávu z citronu a tu dejte přímo na skvrny. Na ty pak přidejte ještě lžičku soli a v rukou protřete v místě skvrn. Pak to opláchněte vodou a vyperte.

TIP: Vyzkoušejte Horewell Nano odstraňovač skvrn z textilu a odstraňte skvrny od potu a deodorantu za pár minut.

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Jak odstranit skvrny od potu a deodorantu?

Jednoduše a efektivně se zbavíte skvrn od potu a deodorantu Nano odstraňovačem skvrn. Ten stačí nastříkat nebo nanést na skvrny, nechat působit 5 až 10 minut a setřít zbytek s nečistotami. Navíc obnovuje vlákna látek, je vhodný pro všechny druhy textilu a zbaví se také zápachu, který nejde vyprat.

Jak dostat deodorant z oblečení?

Nejčastěji způsobují skvrny od deodorantu přípravky s obsahem hliníkových solí. Tyto skvrny dostanete dobře dolů Nano odstraňovačem skvrn, který si poradí také se skvrnami od parfémů, mastnoty, potu a dalších.

Co obsahuje pot?

I když je pot z 99 % voda, zbytek tvoří směs soli, elektrolytů, kožního mazu a bílkovin. Zápach se objeví, když se pot rozkládá na pokožce díky bakteriím, které tam máme. 

Proč pot zanechává skvrny v podpaží?

Jakmile uschne zpocené tričko, zůstanou na něm klasické kruhy v podpaží, které jsou především zaschlé soli. Pokud ale používáte deodorant, pak se k směsi potu přidají látky z deodorantů nebo pracích prášků, které spolu s kožním mazem vytvoří takovou směs, která po zaschnutí zkrátka zanechává skvrny. 

Jak zabránit vzniku skvrn od deodorantu?

Používejte kvalitní deodoranty bez příměsi hliníkových solí. Před použitím ho dobře protřepejte a po aplikaci hlavně nechte zaschnout, jinak si ho utřete do oblečení, což může zanechat skvrny od deodorantu hlavně na tmavém a černém oblečení. Používejte deodorant na umytou a čistou pokožku.

Zdroje

  • Zubir, M., Darmana, A., Damanik, M., Nasution, H.I., Siregar, V.C.R.U. and Silitonga, Y.S., 2020. Bleach effectively in removes the stubborn stains. Indonesian Journal of Chemical Science and Technology, 3(1), pp.20-24.
  • Shi, W., Pei, L., Gu, X. and Wang, J., 2023. Stain removal performance of moisture-wicking fabric during home laundry. Tenside Surfactants Detergents, 60(3), pp.203-213.
  • Baker, L.B. and Wolfe, A.S., 2020. Physiological mechanisms determining eccrine sweat composition. European journal of applied physiology, 120, pp.719-752.
  • Cui, C.Y. and Schlessinger, D., 2015. Eccrine sweat gland development and sweat secretion. Experimental dermatology, 24(9), pp.644-650.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.