Kočka čůrá doma: Jak odstranit zápach kočičí moči z koberce i postele

Máte doma kočku, která začala čůrat mimo svůj záchod, a teď řešíte, jak odstranit zápach kočičí moči z koberce, postele nebo jiných částí vašeho domova? 

Zápach kočičí moči je nejen velmi silný, ale také těžko odstranitelný, naštěstí existuje skvělé řešení. V tomto článku vám poradíme, jak efektivně odstranit zápach kočičí moči z různých povrchů, a také se podíváme na to, proč vaše kočka možná čůrá doma a jak ji tohoto chování odnaučit. 

jak-odstranit-zapach-kocici-moci-fb

 

Proč kočky čůrají doma na koberce a do postele?

Příčin můžeme být hned několik, stres, zdravotní problémy nebo nový člen rodiny. Pokud vaše kočička byla do této chvíli čistotná, ujistěte se, že ji netrápí zánět močového měchýře, močové kameny nebo infekce močových cest.

Kočky také špatně reagují na příchod nového člena rodiny, změnu prostředí nebo přítomnost jiných zvířat, a to bohužel může vést k tomu, že kočka začne močit mimo svůj záchod jako projev úzkosti nebo snahy o označení svého teritoria. 

Někdy je to, ale jen o umístění kočičího záchodu (je pro kočku špatně dostupný) nebo to, že ho nečistíte dostatečně často. Některé kočky velmi nerady čůrají a kakají do už použitého záchůdku či záchodu, kam vykonala potřebu jiná kočka. 

jak-odstranit-zapach-z-kocici-moci

Tip: Jak vybrat přírodní doplňky stravy pro kočky?

Jak odnaučit kočku čůrat doma 

Odnaučit kočku čůrat doma vyžaduje trpělivost a hlavně zjištění, proč vám váš kočičí miláček čůrá doma. Nejprve je důležité vyloučit jakékoliv zdravotní problémy návštěvou veterináře. 

Pokud je kočka zdravá, zaměřte se na to, zda kočka není stresovaná změnou prostředí nebo novým členem domácnosti a ujistěte se, že kočičí záchod je vždy čistý. 

Umístěte kočičí záchůdek na klidné a snadno dostupné místo, pokud kočka i přesto pokračuje v močení mimo záchod, zkuste použít pozitivní posilování – odměňujte ji, když použije záchod správně. 

Mohlo by vás zajímat: Jak jednoduše vyčistit auto od zápachu?

Proč je zápach kočičí moči těžko odstranitelný

Kočičí moč je složena z různých chemických látek, které vznikají jako vedlejší produkty metabolismu. Mezi hlavní složky patří voda, močovina, kreatinin, kyselina močová a amoniak. Vysoká koncentrace močoviny a kyseliny močové činí kočičí moč obzvláště problematickou, protože při rozkladu močoviny na amoniak vzniká silný a nepříjemný zápach. 

Kyselina močová navíc snadno krystalizuje, což vede k tomu, že se zápach může usadit hluboko ve vláknech koberců, čalounění nebo jiných textilií. Tento proces je umocněn přítomností bakterií, které dále rozkládají moč a zvyšují intenzitu zápachu.

Odstranění kočičí moči z povrchů, jako jsou koberce a pohovky je náročné právě kvůli těmto faktorům. Když moč vyschne, krystaly kyseliny močové zůstávají uvnitř materiálu a je obtížné je úplně odstranit běžnými čisticími prostředky. 

kocka-cura-doma

Mohlo by vás zajímat: Alergie na kočky: Příznaky a řešení

Navíc jakmile se močovina začne rozkládat na amoniak, tento pronikavý zápach se rychle šíří vzduchem a může zamořit celý prostor. Aby byl zápach efektivně odstraněn, je často nezbytné použít specializované produkty, které dokážou rozložit pachové molekuly přímo na zdroji, a tím zajistit, že se zápach nevrátí.

4 kroky, jak odstranit zápach moči

Nyní se podíváme na to, jak krok za krokem odstranit zápach moči

1) Jednejte rychle

Jakmile si všimnete, že kočka močila mimo svůj záchod, je důležité jednat co nejrychleji. Vysajte co nejvíce moči papírovými utěrkami nebo starým hadrem.

Mohlo by vás zajímat: Jak odstranit zápach z bot? Známe zaručený postup

2) Použijte enzymatické čisticí prostředky

Enzymatické čističe jsou speciální prostředky, které využívají přírodní enzymy k účinnému rozkladu organických látek, jako jsou bílkoviny, tuky nebo škroby. Tyto čističe jsou obzvláště vhodné pro odstraňování nepříjemných pachů a skvrn, protože enzymy cíleně rozkládají zdroj zápachu, například moč, pot, krev nebo zbytky jídla, na jednodušší sloučeniny, které lze snadno odstranit. 

Na rozdíl od běžných čističů, které zápach pouze překrývají, enzymatické čističe eliminují samotný problém na molekulární úrovni. Jsou šetrné k životnímu prostředí, bezpečné pro děti i domácí mazlíčky a mají široké využití v domácnosti, od koberců a čalounění po tvrdé povrchy. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/ochrana-povrchu:horewell/

Tip: Víme, jak odstranit skvrny od potu i deodorantu

3) Opláchněte místo vodou

 Po použití čistícího prostředku očistěte místo čistou vodou a vysajte zbytek vlhkosti pomocí suchého hadru nebo vysavače na mokré čistění.

4) Neutralizujte zbytky zápachu

Pokud zápach po vyschnutí přetrvává, můžete použít další produkty k neutralizaci zápachu, nejpopulárnějším produktem je Horewell Likvidátor zápachu. Tento likvidátor zápachu není běžným osvěžovačem vzduchu, který pouze překrývá nepříjemné pachy. Naopak, Horewell rozkládá molekuly zápachu a tím je zcela eliminuje. Navíc ho můžete používat i například na odstranění zápachu ze záchodu nebo z ledničky. 

Mohlo by vás zajímat: Zapáchající záchod: Jak efektivně odstranit zápach lidské moči z toalety

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.