Jak opravit prasklé potrubí: Nejsilnější lepidlo na kov

Prasklé vodovodní nebo odpadní potrubí je velmi nepříjemný problém. Když se neřeší včas, může napáchat mnohem větší škody, a to nejen vám, ale třeba i vašim sousedům. V určitých případech si zvládnete poradit bez odborníka. V tomto článku vám povíme, jak opravit prasklé potrubí svépomocí a ušetřit tak čas i peněženku.

jak-opravit-praskle-potrubi-lepidlo-na-kov-fb

 

Jak zjistit, že vám prasklo potrubí?

Jedním ze způsobů, jak zjistíte, že vám prasklo potrubí, je telefonát od vašich vytopených sousedů. Ne vždy je totiž možné podchytit problém včas. Někdy se ale stává, že máme tendenci drobné náznaky přehlížet, a to do doby, než dojde k mnohem větší spoušti. 

Pokud na stěně objevíte mokrý flek, nebo vám voda vůbec neteče, bude prasklina pravděpodobně na potrubí ve zdi. V takových případech zavolejte odborníka, který má speciální vybavení k tomu, aby přesné místo úniku vody lokalizoval.

Rozhodně nemávejte rukou ani nad drobným únikem vody, který máte přímo před nosem (např. protékající trubku u radiátoru nebo odpadu). Ač se vám to možná nezdá, zvládnete ho vyřešit během pár minut bez cizí pomoci.

Příčiny prasknutí potrubí

Příčiny prasklého potrubí se dělí do dvou základních skupin – na přirozené a mechanické.

Přirozené poškození je způsobeno především stárnutím/únavou materiálu nebo vlivem mrazu. Staré vodovodní trubky, hlavně ve starších budovách, mohou časem ztratit svou pevnost a postupně popraskat. Mráz zase může způsobit to, že se voda začne uvnitř trubky roztahovat, v důsledku čehož praskne. Teplotní roztažnost vody se týká obzvlášť trubek, které nejsou dostatečně izolované.

jak-opravit-praskle-potrubi-lepidlo-na-kov

Mohlo by vás zajímat: Jak opravit protékající bojler a čím ho zalepit

Za mechanickým poškození stojí většinou člověk. Může k němu dojít například při rekonstrukcích nebo úpravách domu, kdy někdo trubku nechtěně navrtá. Další příčinou může být poškození těžkou technikou, například bagrem, během výkopových prací v blízkosti rozvodů vody.

Co dělat, když zjistíte, že vám prasklo potrubí?

  1. Okamžitě vypněte přívod vody – První a nejdůležitější věc je zastavit přívod vody. Když zjistíte, že vám prasklo potrubí, najděte hlavní ventil, který ovládá přívod vody, a zavřete ho. Zabráníte tak dalšímu úniku a předejdete větším škodám.
  2. Vypusťte vodu z potrubí – Jakmile přívod vody zastavíte, otevřete kohoutky, abyste z trubek vypustili zbylou vodu.
  3. Najděte místo poškození Pečlivě potrubí zkontrolujte a najděte, kde se vytvořila prasklina. Může jít klidně o malou trhlinku. Podle rozsahu praskliny, zvolte způsob opravy.

Jak opravit prasklé vodovodní a odpadní potrubí?

Existuje několik způsobů, jak prasklé potrubí opravit. Oprava vodovodní trubky se odvíjí podle materiálu trubky a rozsahu poškození. Mezi základní pomůcky a metody oprav patří:

  • Opravná svorka – Opravná svorka představuje opravdu rychlé řešení. Jde o kovový nebo plastový kroužek, který obepne poškozené místo a utěsní ho. Nejprve je třeba potrubí v okolí praskliny vyčistit. Následně umístěte svorku kolem poškozeného místa a pevně ji dotáhněte. Svorky se dělají v různých velikostech, takže si dejte pozor, abyste vybrali tu, která odpovídá velikosti poškozeného potrubí.
  • Těsnící páska – Gumovou nebo silikonovou těsnící pásku stačí pevně omotat kolem prasklého místa. Páska vytvoří těsný obal, který zabrání úniku vody.
  • Epoxidová pryskyřice nebo dvousložkové lepidlo na kov – Speciální lepidla nebo epoxidové pryskyřice jsou další možností, jak opravit menší praskliny nebo díry. Hodí se na kovy i plasty.
  • Výměna poškozené části potrubí – Pokud je poškození větší nebo se problém vyskytuje opakovaně, bude nejlepší poškozenou trubku nebo její část vyměnit. Jelikož je postup o něco složitější, doporučujeme zavolat odborníkovi.

Tip: Jak spojit kov bez svařování?

Nejsilnější lepidlo na kov: H1000 - Vysokoteplotní nano lepidlo do 760 °C 

Na opravu prasklého potrubí nebo jiného vysokoteplotně namáhaného dílu bez sekání je nejlepší vysokoteplotní nano lepidlo H1000. Dvousložkové keramicko-kovové lepidlo odolává teplotám až do 760 °C, a tak je skvělým řešením nejen prasklého potrubí, ale i kotlů, přírub nebo dokonce výfukového vedení, u nichž nelze kvůli vysokým teplotám použít epoxidovou pryskyřici.

Vysokoteplotní lepidlo H1000 můžete použít na hliník, litinu, ocel a keramiku. Využijete ho všude tam, kde by svařování mohlo materiál poškodit, například u slitin. Lepidlo se dá po vytvrzení mechanicky opracovávat i přebarvit. 

srpnove-slevy

Lepidlo se vytvrzuje při pokojové teplotě. Jeho odolnost se ale s rostoucí teplotou zvyšuje, takže je vhodné i do těch nejnáročnějších podmínek..

Jak utěsnit prasklé vodovodní a odpadní potrubí pomocí lepidla?

Pro utěsnění prasklého vodovodní nebo odpadního potrubí pomocí nano lepidla H1000, postupujte podle následujících kroků:

  1. Smíchejte lepidlo Protože H1000 je dvousložkové lepidlo, musíte ho nejdříve správně smíchat. Smíchejte kapalnou složku s polymerním kovovým práškem v poměru 2 : 1 (kapalina : prášek). Tím vznikne hustá pasta připravená k aplikaci.
  2. Odstraňte nečistoty a odmastěte povrch – Před aplikací lepidla musíte trubku důkladně očistit. Po odstranění veškerých nečistot, odmastěte povrch potrubí pomocí speciálního odmašťovače S1960. Nepoužívejte rozpouštědla obsahující toluen nebo xylen, protože by mohla snížit funkčnost lepidla.
  3. Naneste lepidlo Naneste lepidlo na prasklinu a nechte ho schnout 20 až 60 minut při teplotě 20 až 30 °C.
  4. Vytvrďte lepidlo – Po zaschnutí je nutné lepidlo vytvrdit. Pokud je to možné, vložte opravený díl na hodinu do trouby vyhřáté na 70 °C. Použít můžete případně horkovzdušnou pistoli na 1. stupeň (cca 300 °C) a zahřívat opravené místo zhruba 60 minut z 30cm vzdálenosti.
  5. Opracujte povrch Po vytvrzení můžete lepidlo brousit, vrtat nebo jinak upravit, abyste dosáhli požadovaného tvaru trubky. Lepidlo bude mít stejnou pevnost jako kov, a tudíž bude extrémně odolné i vůči vysokým teplotám.
  6. Zapněte přívod vody Jakmile povrch opracujete, můžete trubku namontovat zpět, pokud jste ji demontovali, a zapnout přívod vody

#produkty#https://www.nanospace.cz/lepidla/

Tip: Před použitím H1000 - Vysokoteplotního nano lepidla doporučujeme odmastit povrch průmyslovým čističem S1960.

Jak předejít dalším prasklinám potrubí?

Aby se podobné problémy už neopakovaly, je dobré po úspěšné opravě potrubí myslet na:

  • Pravidelnou kontrolu potrubí Potrubí kontrolujte obzvlášť v zimě, kdy může voda v trubkách zamrznout a způsobit praskliny.
  • Izolaci potrubí – Izolace je skvělým řešením, jak chránit trubky právě před mrazem.
  • Opravu drobných úniků vody – Ještě jednou zopakujeme, že není dobré čekat, až se malý problém změní v katastrofu. Pokud zaznamenáte drobný únik vody, opravte ho co nejdříve.

Mohlo by vás zajímat: Jak předejít úniku vody v domácnosti?

Často kladené dotazy

Jak zjistit prasklé potrubí ve zdi?

Prasklé potrubí ve zdi poznáte podle mokrých fleků na stěně nebo odlupující se omítky. Také vám v důsledku prasklého potrubí ve zdi nemusí téct vůbec voda. Rozhodně je na místě zavolat odborníka. Používá detektor vlhkosti nebo speciální mikrofony, které dokáží lokalizovat úniky vody podle zvuku.

Jak zjistit prasklé potrubí v podlaze?

Prasklé potrubí v podlaze se často projevuje vlhkostí, která prosakuje na povrch, nebo neobvyklým poklesem tlaku vody. I v tomto případě byste měli zavolat odborníkovi.

Jak opravit prasklou měděnou trubku?

Prasklou měděnou trubku můžete opravit pomocí speciálních opravných svorek, které trhlinu dočasně utěsní. Dlouhodobým řešením je vysokopevnostní lepidlo, H1000.

Jak najít prasklé vodovodní potrubí?

Prasklé vodovodní potrubí poznáte podle viditelného úniku vody (např. kapající radiátor) nebo mokrých skvrn na zdi. Odborníci používají speciální zařízení, která pomáhají odhalit únik vody ve zdi.

Čím utěsnit trubky?

Trubky můžete utěsnit pomocí vysokoteplotního lepidla H1000, těsnicími páskami nebo pomocí opravných svorek. Záleží na materiálu trubky a rozsahu poškození. V případě velkých prasklin nebo prasklin ve zdi je třeba zavolat odborníka.

Čím zalepit plastovou trubku?

Plastovou trubku můžete zalepit pomocí speciálního lepidla na plasty, těsnící pásky nebo opravných svorek.

Kdy zavolat odborníka?

Odborníka byste měli zavolat vždy, když nemůžete lokalizovat, kde potrubí prasklo, únik vody je rozsáhlý, dochází k úniku vody ve zdi nebo nemáte potřebné vybavení a zkušenosti na opravu.

Zdroje

  • Bowman, E., & Susmel, L. (2024). Experimental Investigation of the Fatigue Strength and Leakage Failure Mode of Corroded Cast Iron Water Pipes.
  • Wells, G. (1961). Stress and Crack Formation in Pressurized Pipes.
  • Barton, A., Kleiner, Y., Rajani, B. a Wilson, D. (2022). Statistical models for pipe failure prediction: A review. Water Supply. 
  • Karadirek, I. E. a Aydin, E. (2022). A study on pipe failure analysis in water distribution systems using logistic regression. Water Supply, 23(1), s. 56-68.
  • John, E., Boxall, J., Collins, R., Bowman, E. a Susmel, L. (2024). Experimental Investigation of the Fatigue Strength and Leakage Failure Mode of Corroded Cast Iron Water Pipes. Engineering Proceedings, 69(1), 20.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.