Jak opravit protékající bojler a čím ho zalepit

Mezi nejčastější poruchy bojleru patří únik vody. Když nebudete protékající bojler řešit včas, může nadělat velkou paseku a vést například k vyšší spotřebě vody i energie. Pokud se pokoušíte s tímto problémem aktuálně vypořádat, přečtěte si náš článek, kde vám poradíme, jak můžete protékající bojler opravit.

jak-opravit-protekajici-bojler-fb

 

Proč z bojleru teče voda?

Aby se vám povedlo protékající bojler opravit, je samozřejmě nejdůležitější zjistit, co únik vody způsobilo.

Může se jednat o:

  • Poškozené těsnění – Těsnění je jednou z nejčastějších příčin úniku vody. Stačí, aby bylo těsnění kolem spojů jen trochu poškozené a hned máte na podlaze vodu.
  • Prasklé topné těleso Pokud se na topném tělese dlouhodobě hromadí vodní kámen (minerální usazeniny), může se těleso přehřívat a pak prasknout.
  • Špatný tlakový ventil Tlakový ventil je navržený tak, aby vypustil přebytečný tlak. Pokud nefunguje správně, voda může začít unikat i přes něj.
  • Koroze nádrže – Starší bojlery jsou náchylné ke korozi. Když vnitřek nádrže začne rezivět, dřív nebo později se objeví dírky, kterými začne unikat voda.

jak-opravit-tekouci-bojler

Mohlo by vás zajímat: Jak předejít úniku vody v domácnosti?

Jak poznat, odkud voda z bojleru teče?

Nejprve zkontrolujte, jestli voda nevytéká kolem těsnění nebo spojů. Někdy stačí jen trochu pohnout hadicí a hned vidíte, odkud teče. Pokud máte podezření na tlakový ventil, zkuste ho opatrně uvolnit. Jestli z něj teče voda i při nízkém tlaku, máte jasno – ventil je potřeba vyměnit.

Jak opravit protékající bojler?

Když zjistíte, odkud vám bojler teče, musíte jednat opravdu rychle, abyste zabránili dalším škodám a případnému vzniku nebezpečných situací. Vypněte bojler a odpojte ho od elektřiny. Také zavřete přívod vody.

Oprava protékajícího bojleru závisí na typu úniku a rozsahu poškození. 

Únik vody kvůli poškozenému těsnění

Špatné spoje a ventily jsou jedním z nejběžnějších příčin úniku vody. Může se stát, že je těsnění ve spojích opotřebované nebo uvolněné. Někdy stačí, když povolené spoje dotáhnete. Postupujte ale opatrně, aby nedošlo k poškození závitů.

Pokud je těsnění opotřebované, je dobré ho vyměnit. Stačí odšroubovat příslušnou část, odstranit staré těsnění a nasadit nové. Těsnění seženete v každém hobby marketu.

jak-opravit-protekajici-bojler (1)

Tip: Proč regulovat tlak vody v domácnosti?

Na závitové spoje můžete použít teflonovou pásku. Pásku obtočte kolem závitů a spoje znovu přišroubujte.

Únik vody kvůli prasklému topnému tělesu

V případě, že voda uniká okolo topného tělesa a není to způsobeno poškozeným těsněním, je velice pravděpodobné, že topné těleso u bojleru prasklo. Zde neexistuje žádné jiné řešení, než topné těleso komplet vyměnit za nové.

Únik vody kvůli špatnému přetlakovému ventilu

Když voda uniká z přetlakového ventilu, může to být známka toho, že je tlak v bojleru příliš vysoký. Zkontrolujte si proto, zda tlak nepřekračuje doporučené hodnoty. Pokud ano, budete muset nainstalovat redukční ventil na přívod vody. Jestli vám bude bojler u přetlakového ventilu i přesto protékat, bude nutná výměna ventilu.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší tip, jak snadno odstranit rez z kovu (železa, oceli a litiny)

Únik vody z nádrže bojleru

Protéká vám voda přímo z těla bojleru? Pak se jedná pravděpodobně o korozi nebo prasklinu v nádrži. Potom, co vypnete přívod vody a elektřiny, vypusťte bojler. Zkontrolujte, zda se jedná o drobné poškození nebo větší prasklinu.

vysokoteplotni-tmel-lepidlo-na-tekouci-bojler

Tip: Pokud je nádrž výrazně prorezlá, bude nutné ji vyměnit. Na menší praskliny a netěsnosti můžete použít speciální lepidlo.

Čím zalepit protékající bojler?

Jak jsme již uvedli, na menší praskliny a netěsnosti, nebo když nelze kov svařit, je možné použít vysokoteplotní nano lepidlo H1000. Jedná se o dvousložkové keramicko-kovové lepidlo, které odolává teplotám až do 760 °C. Toto lepidlo je vhodné k opravě vysokoteplotně namáhaných dílů – bojlerů, přírub, turbín či potrubí, kde běžné epoxidové tmely nestačí.

Jak zalepit protékající bojler pomocí H1000?

  1. Smíchejte lepidlo – Smíchejte dvousložkové lepidlo v poměru 2:1 (kapalina a polymerní prášek).
  2. Odmastěte povrch – Před aplikací lepidla důkladně odstraňte z netěsnícího místa všechny nečistoty a pečlivě ho odmastěte. Doporučujeme použít bezezbytkový odmašťovač S1960. Jiná rozpouštědla (s toluenem či xylenem) by totiž mohla snížit funkčnost lepidla.
  3. Aplikujte lepidlo – Směs naneste na poškozené místo a nechte ji schnout při pokojové teplotě přibližně 20 až 60 minut.
  4. Nechte lepidlo vytvrdit – Po aplikaci následuje vytvrzení lepidla. Pokud nemáte možnost vložit opravený díl do pece/trouby, můžete si pomoct horkovzdušnou pistolí, kterou nastavíte na cca 300 °C. Samozřejmě můžete do kotle vložit zapálenou svíčku, která místo za 1,5 až 2 hodiny vyhřeje na požadovaných 70 °C.
  5. Upravte povrch – Po vytvrdnutí můžete lepidlo dle potřeby opracovat, brousit nebo vrtat.
  6. Zprovozněte bojler – Po vytvrzení a mechanické úpravě můžete bojler opět začít používat. Teplotu postupně zvyšujte a sledujte, jestli oprava splnila svůj účel.

#produkty#https://www.nanospace.cz/lepidla/

Mohlo by vás zajímat: Jak na úpravu tvrdé vody v domácnosti?

Často kladené dotazy

Co dělat, když protéká bojler?

Když zjistíte, že vám protéká bojler, vypněte přívod vody a elektřiny, aby se zabránilo dalším škodám nebo riziku úrazu elektrickým proudem. Poté zjistěte, odkud voda uniká. Může jít o poškozené těsnění, ventil nebo trubku, které lze vyměnit nebo opravit. V případě prasklé nádrže, můžete zkusit prasklinu zalepit pomocí vysokoteplotního lepidla, u větších prasklin bývá ale nutná výměna celého bojleru.

Proč teče pojistný ventil u bojleru?

Nejčastější příčinou je vysoký tlak vody v bojleru, kdy ventil automaticky uvolňuje přetlak, aby nedošlo k poškození. Zkontrolujte také, zda není tlak v systému příliš vysoký, a případně zvažte instalaci redukčního ventilu. Ventil může téct také kvůli nečistotám nebo opotřebení. V takovém případě se výměně nevyhnete.

Jak poznat prasklý termostat bojleru?

Prasklý nebo nefunkční termostat může způsobit problémy s ohřevem vody, případně přehřívání bojleru. Prasklý termostat poznáte podle toho, že voda není dostatečně ohřátá nebo je naopak příliš horká a bojler se neustále zapíná a vypíná. Bojler si nechte zkontrolovat odborníkem, který zjistí přesnou příčinu problému a navrhne vám vhodné řešení.

Co dělat, když kape bojler?

Pokud vám z bojleru kape voda, zkontrolujte nejprve pojistný ventil a spojovací části. Pokud jde o drobný únik vody, většinou stačí dotáhnout spoje nebo vyměnit těsnění. V případě, že kape voda z nádrže bojleru, jde pravděpodobně o korozi nebo prasklinu, kterou můžete zkusit opravit pomocí vysokoteplotního lepidla. V některých případech je ale nutné vyměnit bojler.

Jak opravit tekoucí bojler?

Oprava bojleru závisí na místě úniku vody. Pokud voda teče z těsnění nebo ventilů, obvykle je stačí vyměnit nebo lépe utěsnit. Když teče voda z nádrže, můžete zkusit opravit bojler pomocí vysokoteplotního lepidla H1000 odolného až do 760 °C. Pokud je nádrž příliš poškozená, bývá jedinou možností výměna bojleru.

Zdroje

  • BHATIA, Anuj. Improving energy efficiency of boiler systems. Continuing education and development engineering, 2012, 1-55.
  • BENTZEN, Frank Lawrence. High-power Water Boiler. US Atomic Energy Commission, Technical Information Division, 1945.
  • GARLAND, Dana. Provision of Inspection, Maintenance & Repair of Boilers and Water Heaters on an Annual Contract with. 2016.
  • KIRKLAND, R. I. Boiler Repairs. Journal of the Institution of Locomotive Engineers, 1934, 24.119: 351-356.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.