Jak spojit kov bez svařování?

Když potřebujete spojit dva kovové materiály, je svařování asi to první, co vás napadne. Pokud ale pracujete s materiály citlivými na vyšší teploty, není svařování tím nejlepším řešením. Navíc, ne každý má přístup ke svařovací technice. Přečtěte si náš článek, kde vám prozradíme, jak kov bez svařování pevně spojit.

jak-spojit-kov-bez-svarovani-fb

 

Způsoby spojování kovu

Existuje několik způsobů, jak spojit kov bez svařování. Výběr toho správného se odvíjí od typu kovu a také od toho, jak by měl být výsledný spoj pevný.

Nýtování

Nýtování je poměrně stará, ale spolehlivá metoda spojování kovových dílů. Používá se hlavně v případech, kdy je zapotřebí vytvořit pevné, ale pružné spoje. Nýty jsou malé kovové spojovací prvky, které prochází vyvrtanými otvory obou dílů a poté se na obou stranách deformují, aby vytvořily pevný spoj.

Šroubové spoje

Když potřebujete něco spojit jenom dočasně, šrouby jsou jasnou volbou. Díky šroubovým spojům máte možnost díly opět rozložit a poté případně znovu smontovat. Nezapomeňte však zvolit správný typ šroubů a matic pro kovové materiály. Musíte také zohlednit povrchovou úpravu kovu, abyste ho při šroubování nepoškodili.

jak-spojit-kov-bez-svarovani-sroubove-spoje

Tip: Nejlepší tip, jak snadno odstranit rez z kovu (železa, oceli a litiny)

Pájení

Pájení se velmi podobá svařování. Během tohoto způsobu spojování kovu se ale používá kov s nižším bodem tání tzv. pájka. Pájka se roztaví, vyplní mezeru mezi kovovými díly a po ztuhnutí vytvoří pevný spoj. Na rozdíl od svařování tedy nehrozí, že by základní (spojované) materiály poškodilo teplo.

Lisování

Lisování je technika, během níž se kovové díly spojují pomocí tlaku. Tento způsob se využívá hlavně v automobilovém průmyslu, protože je rychlý, pevný a vhodný pro velký objem materiálu. Rozhodně se ale lisování nehodí na všechny typy kovů.

Tip: Vše, co potřebujete vědět o čištění solárních panelů

Magnety

Spojení pomocí magnetů je pouze dočasná záležitost, ale v některých případech naprosto dostačující. Silné magnety dokážou udržet kovové díly pohromadě bez nutnosti jakéhokoli mechanického nebo chemického spojení.

Lepení

Lepení patří k nejjednodušším metodám, jak spojit kov bez svařování. Používají se speciální lepidla určená na kovové povrchy. Kvalitní produkty vytvoří pevný spoj odolný proti tlaku i změnám teplot.

vysokoteplotni-tmel-lepidlo-na-tekouci-bojler

Tip: Před použitím H1000 - Vysokoteplotního nano lepidla doporučujeme odmastit povrch průmyslovým čističem S1960.

Čím přilepit kov na kov?

Pokud nemůžete kov svařit, doporučujeme materiály přilepit pomocí vysokoteplotního nano lepidla. Tento typ lepidla je navržen tak, aby vydržel extrémní teploty až do 760 °C (klasická epoxidová lepidla nevydrží vysokou teplotní zátěž).

Toto lepidlo se hodí na opravu součástek z hliníku, oceli, nerezové oceli, litiny nebo keramiky, které jsou vystaveny extrémním podmínkám, jako například:

  • Výfukové systémy, spalovací motory,
  • příruby, bojlery, ventilátory,
  • vysokoteplotní pece, čerpadla, turbíny,
  • zařízení v chemickém průmyslu.

Lepidlo můžete po vytvrzení mechanicky opracovat i přebarvit. Vytvrzuje při běžné pokojové teplotě (20 °C) a jeho vlastnosti se se zvyšující teplotou zlepšují. Pokud ale potřebujete lepidlo aplikovat na části, které jsou vystaveny přímému plameni, použijte lepidlo H 2400.

#produkty#https://www.nanospace.cz/lepidla/

Mohlo by vás zajímat: Jak opravit protékající bojler a čím ho zalepit

Jak přilepit kov na kov?

Aby kovy vydržely pevně spojené opravdu dlouho, musíte si dát záležet na jejich přilepení. Pokud se rozhodnete použít vysokoteplotní nano lepidlo H1000, řiďte se následujícím postupem:

  1. Odmastěte povrch – Než začnete s aplikací lepidla, je nezbytné povrch pečlivě vyčistit a poté odmastit. K tomu použijte speciální odmašťovač S1960. Pokud byste použili jiný produkt nebo povrch vůbec neodmastili, je pravděpodobné, že lepidlo nebude mít žádný účinek. Běžné odmašťovače často obsahují toluen nebo xylen, které lepidlo od povrchu postupně oddělují a tím ho znehodnocují.
  2. Smíchejte lepidlo – Lepidlo H1000 je dvousložkové, což znamená, že se skládá z kapaliny a polymerního kovového prášku. Smíchejte tyto dvě složky v poměru 2 : 1 (kapalina : prášek), dokud nevznikne hustá pasta.
  3. Aplikujte lepidlo – Naneste rozmíchanou pastu na dané místo. Následně nechte lepidlo 20–60 minut vyschnout (v pokojové teplotě).
  4. Nechte lepidlo vytvrdnout – Po zaschnutí je třeba nechat lepidlo vytvrdit. Můžete vložit díl na 1 hodinu do trouby nebo pece vyhřáté na 70 °C. Lze použít horkovzdušnou pistoli, kterou nastavíte na 1. stupeň (cca 300 °C), a budete ji držet 30 až 35 cm od opravovaného místa. Je třeba udržovat teplotu kolem 70 °C po dobu jedné hodiny. Pokud opravujete kotel, můžete do něj vložit zapálenou svíčku, která během 1,5 až 2 hodin kotel vyhřeje na požadovanou teplotu.
  5. Opracujte povrch – Po vytvrzení můžete lepidlo mechanicky opracovat. Je možné ho brousit, vrtat nebo upravit do požadovaného tvaru, protože vytvrdne do pevnosti kovu.
  6. Uveďte zařízení do provozu – Jakmile lepidlo úplně vytvrdne a povrch opracujete, můžete dané zařízení nebo díl postupně uvést do provozu

Často kladené dotazy

Čím nahradit svařování?

Jednou z nejjednodušších metod, jak spojit kov bez svařování je použít dvousložkové lepidlo. Tato lepidla vydrží i extrémní teploty. Další možností je tradiční nýtování. Pokud chcete vytvořit spoj, který bude možné později snadno rozebrat, zvolte šroubové spoje. Na jemnější práce nebo citlivější materiály se zase hodí pájení.

Čím přilepit kov na kov?

Kov na kov můžete spolehlivě přilepit pomocí dvousložkového lepidla, které se skládá z kapalné složky a kovového prášku. Je důležité, aby byl povrch před aplikací lepidla důkladně očištěn a odmaštěn, aby lepidlo na kov hezky přilnulo. Po smíchání složek lepidla vznikne hustá pasta, kterou nanesete na spojovaný kov. Až lepidlo zaschne a vytvrdí, vytvoří se velmi pevný spoj odolný proti vysokým teplotám. Dvousložkové lepidlo je ideální pro opravy a spojování výfuků, motorů, pecí, bojlerů nebo čerpadel

Jak spojit železo?

Když nemůžete železo svařit, je dobré využít vysokoteplotní dvousložkové lepidlo, které na povrchu vytvoří pevný a odolný spoj. Další možností je nýtování, na nějž ale potřebujete adekvátní nářadí. Pokud potřebujete spojit konstrukce, které chcete pak snadno rozebrat, zvolili bychom šroubové spoje. Na menší spoje se hodí pájení, které oprotí sváření probíhá při nižších teplotách.

Zdroje

  • CHERNYSHOV, G. G.; PANICHENKO, S. A.; CHERNYSHOVA, T. A. Welding of metal composites. Welding international, 2003, 17.6: 487-492.
  • WEMAN, Klas. Welding processes handbook. Elsevier, 2011.
  • ŠVANDA, Pavel. Surface treatment of carbon steel for glue joints. Scientific papers of the University of Pardubice. Series B, The Jan Perner Transport Faculty. 18 (2012), 2013.
  • DE BRUYNE, N. A. The strength of glued joints. Aircraft engineering and aerospace technology, 1944, 16.4: 115-118.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.