Nejlepší krém na atopický ekzém: Na co si dát pozor

Atopický ekzém je nepříjemné kožní onemocnění charakteristické suchou, svědivou a podrážděnou pokožkou. Potýkají se s ním děti i dospělí. Správná péče o pokožku je pro pacienty klíčová, a proto je jednou z nejdůležitějších věcí výběr správného krému, který může příznaky onemocnění výrazně zmírnit. V tomto článku se podíváme na to, jak si vybrat ten nejlepší krém na atopický ekzém.

nejlepsi-krem-na-atopicky-ekzem-fb

 

Proč je důležité mazat atopický ekzém krémem?

Ze všeho nejdříve si pojďme říct, proč je důležité atopickou pokožku pravidelně promazávat:

  • Hydratace – Atopický ekzém může za to, že je pokožka suchá a podrážděná. Krémy s hydratačními složkami pomáhají dodat pokožce vlhkost, udržují ji pružnou a zabraňují jejímu praskání.
  • Obnova ochranné bariéry – Atopická pokožka často nemá silnou ochrannou bariéru, v důsledku čehož do ní snadno pronikají alergeny a dráždivé látky. Krémy, které obsahují ceramidy a lipidy, pomáhají tuto bariéru obnovit a chrání pokožku před dalším podrážděním.
  • Zmírnění zánětu a svědění – Krémy určené na atopický ekzém by měly obsahovat zklidňující složky, které pomáhají zmírnit svědění a zánět.
  • Prevence infekcí – Suchá a poškozená pokožka je náchylnější k infekcím. Pravidelným používáním krémů snížíte riziko rozvoje bakteriálních nebo plísňových infekcí, protože zdravá, hydratovaná pokožka lépe odolává škodlivým mikroorganismům.

Jak vybrat nejlepší krém na atopický ekzém?

Když jde o zdraví, tak je výběr toho správného produktu většinou náročný. Máme pro vás pár tipů, jak se v nabídce krémů na atopický ekzém lépe zorientovat a vybrat ten nejlepší z nich.

nejlepsi-krem-na-atopicky-ekzem_1Tip: Co pomáhá na atopický ekzém?

Při nákupu krému se zaměřte na:

  • Přírodní produkty založené na vědě – Vyhledávejte takové krémy, které mají přírodní složení, ale zároveň jsou založené na vědeckých poznatcích, protože některé přírodní látky můžou naopak pokožku dráždit.
  • Krémy vhodné na citlivou pokožku – Vybírejte si pouze takové krémy a másla, které jsou vhodné pro senzitivní (citlivou) pokožku se sklonem k atopickému ekzému. 
  • Hydrataci a ochranu kožní bariéry – Krém by měl pokožku dostatečně hydratovat a posilovat kožní bariéru. Mezi hlavní složky by proto měly patřit emoliencia. Tyto látky bojují proti suchosti kůže a zmírňují svědění. Jedná se například o bílou vazelínu, mandlový olej a kyselinu linolovou.
  • Vyhýbejte se parfemaci a dráždivé látky – Vyhýbejte se krémům s parfemací a jinými potenciálními alergeny. U krémů bez parfemace je totiž riziko podráždění pokožky mnohem nižší.
  • Zklidňující složky – Nedílnou součástí krémů na atopický ekzém jsou nebo by měly být složky zmírňující svědění a zarudnutí. Jejich kompletní seznam jsme si pro vás připravili o pár řádků níže.

Před použitím nového krému si proveďte test snášenlivosti. Aplikujte malé množství krému na zápěstí a počkejte 48 hodin. Pokud se neobjeví žádná reakce (zarudnutí, pálení nebo svědění), tak můžete krém bez obav nanést na postižená místa.

TIP: Pro atopiky doporučujeme z řady AtopCare krém na suché rucepečující tělový olej a přírodní mýdlo pro citlivou pokožku.

Co by měl obsahovat nejlepší krém na atopický ekzém?

Krém na atopický ekzém může obsahovat opravdu velké množství složek, ne každá vám však dokáže pomoct. Ve složení, které pomáhá zklidnit podrážděnou pokožku a obnovit její zdraví, by měly být tyto klíčové složky:

  • Výtažek z ovesné mouky – Ovesné složky mají protizánětlivé a zklidňující vlastnosti.
  • Vitamín E – Vitamín E je silný antioxidant, který chrání pokožku před poškozením volnými radikály. Zároveň podporuje regeneraci pokožky a pomáhá ji udržovat ve zdravém stavu.
  • Kokosový olej – Kokosový olej pokožku vyživuje a hydratuje, díky čemuž je měkká a pružná. Zároveň posiluje kožní bariéru pokožky a chrání ji před škodlivými vnějšími vlivy.
  • Mandlový olej – Tento olej má regenerační a zklidňující účinky, které pomáhají poškozenou pokožku obnovit. Obsahuje také vitamíny a minerály důležité pro zdraví pokožky a její regeneraci.

nejlepsi-krem-na-atopicky-ekzem-pro-detiMohlo by vás zajímat: Jaké jsou projevy alergie na kůži?

Kterým složkám se vyhnout?

Opravdu je důležité umět ve složení krému číst. Obsahovat totiž může klidně i složky, které vám akorát přihorší. Krém na atopický ekzém by tedy neměl obsahovat:

  • Močovinu (Urea) – I když je močovina známá pro své hydratační vlastnosti, může atopickou pokožku podráždit a narušit ochrannou bariéru kůže.
  • Lanolin – Tato látka, získávaná z ovčí vlny, má anti-aging vlastnosti, často se ale stává, že u citlivé pokožky vede k rozvoji alergické reakce.
  • Retinoidy – Na retinoidy můžete narazit v krémech na akné a proti stárnutí. Pro atopickou pokožku bývají ale příliš agresivní. Mohou způsobit zarudnutí, pálení a celkové zhoršení ekzému.
  • Propylenglykol – Tato chemická látka se nachází v mnoha kosmetických přípravcích. Atopici by se měli propylenglykolu vyhnout, protože jim může hrozit podráždění.
  • Ethanol – Ethanol se přidává do některých gelů. Pokožku, obzvlášť tu atopickou, může však velmi vysoušet.

Náš tip: Přírodní vyživující tělový krém AtopCare

Přírodní vyživující tělový krém AtopCare je vhodný pro extrémně suchou pokožkou nebo pro ty, kdo mají sklony k alergiím.

Hlavní výhodou krému AtopCare je jeho přírodní složení. Silikony, parafíny ani barviva v něm opravdu nenajdete. Obsahuje pečlivě vybrané složky jako kokosový a mandlový olej, které pokožku intenzivně vyživují, udržují ji měkkou a pružnou. Kromě toho obsahuje extrakt z ovesného zrní a chmel známý svými zklidňujícími a protizánětlivými účinky. Na svědění nebo podráždění tyto složky účinně zabírají.

atopik-krem

Tip: Podívejte se na kompletní vyživující sadu kosmetiky pro citlivou pokožku AtopCare.

Díky obsahu fosfolipidů, ceramidů a beta-glukanu pomáhá tělový krém AtopCare posilovat ochrannou bariéru pokožky. Jmenované složky obnovují vrstvu lipidů (tuků) pokožky, což je důležité pro prevenci dehydratace. Krém obsahuje i vitamín E, který chrání pokožku před škodlivými vnějšími vlivy a pomáhá zpomalovat proces stárnutí.

Určitě oceníte také to, že se krém rychle vstřebává a hodí se tak na každodenní péči. Navíc je vhodný pro děti od 3 let.

Jak často používat krém na atopický ekzém?

Krém na atopickou pokožku je vhodné používat každý den, aby pokožka zůstala hydratovaná a chráněná. Pokud nemáte pokožku příliš vysušenou, stačí krém aplikovat dvakrát denně. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=atopcare

V období, kdy je pokožka ke vzplanutí ekzému náchylnější a suchá, byste měli krém nanášet častěji. V případě, že se vám atopická dermatitida rozjede, je ideální mazat postižená místa každé dvě hodiny, aby se zamezilo dalšímu podráždění kůže.

Často kladené dotazy

Jaký krém je na atopický ekzém nejlepší?

Na atopický ekzém je nejlepší volit krémy bez parfemace a dráždivých látek, které obsahují hydratační složky (např. mandlový olej) a složky zmírňující svědění (např. extrakt z ovsa).

Čím zklidnit atopický ekzém?

Po vzplanutí atopického ekzému je nejlepší pokožku promazávat krémem, a to ideálně každé dvě hodiny. Mast na atopický ekzém, kterou seženete bez předpisu, by měla obsahovat protizánětlivé a zklidňující složky, jako je ovesný extrakt a vitamín E. Krém by měl zároveň posilovat kožní bariéru.

Jak zastavit atopický ekzém?

Na atopický ekzém pomáhá pravidelné mazání pokožky krémem určeným přímo pro atopiky. Zároveň byste se měli vyhýbat dráždivým faktorům, které k rozvoji ekzému vedou a pokud si nevíte rady, nebojte se poradit s lékařem.

Jakou mast na ekzémy?

Na ekzémy jsou vhodné masti s emolienciemi, které posilují kožní bariéru a zmírňují suchost pokožky.

Jakou mastičku na ekzém?

Mastičky na ekzém by měly být bez parfemace, obsahovat přírodní oleje (např. mandlový nebo kokosový olej) a zklidňující složky (např. ovesný extrakt). Pokud ekzém opravdu nepříjemně svědí a zhoršuje se, bude pravděpodobně nutné sáhnout po mastičce s kortikoidy, kterou vám předepíše lékař.

Čím promazávat ekzém?

Ekzém je dobré pravidelně mazat hydratačními krémy a mastmi s vysokým obsahem tuků (vazelína, glycerin nebo rostlinné oleje). Doporučujeme vyhledávat krémy přímo určené pro atopiky.

Čím mazat ekzém u dětí?

U dětí je obzvlášť důležité používat jemné krémy speciálně určené pro citlivou a atopickou pokožku. Zkontrolujte si, že krém neobsahuje žádné dráždivé látky, alergenní složky a je bez parfemace.

Zdroje

  • GIAM, Yoke Chin, et al. A review on the role of moisturizers for atopic dermatitis. Asia Pacific Allergy, 2016, 6.2: 120-128.
  • VAN ZUUREN, E. J.; FEDOROWICZ, Z.; ARENTS, B. W. M. Emollients and moisturizers for eczema: abridged Cochrane systematic review including GRADE assessments. British Journal of Dermatology, 2017, 177.5: 1256-1271.
  • HLELA, C., et al. Affordable moisturisers are effective in atopic eczema: A randomised controlled trial. South African Medical Journal, 2015, 105.9: 780-784.
  • HORIMUKAI, Kenta, et al. Application of moisturizer to neonates prevents development of atopic dermatitis. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2014, 134.4: 824-830. e6.
  • NICOL, Noreen Heer, et al. Daily moisturization for atopic dermatitis: importance, recommendations, and moisturizer choices. The Journal for Nurse Practitioners, 2021, 17.8: 920-925.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.