Jaký je nejlepší krém na strie (nejen v těhotenství)?

Strie patří k nejběžnějším kožním problémům, se kterým se mohou potýkat jak ženy, tak muži. Ze zdravotního hlediska pro nás nejsou strie nijak nebezpečné, některým lidem ale dokážou pěkně podkopat sebevědomí. Naštěstí existuje spousta krémů minimalizujících jejich viditelnost, jenže ne každý opravdu funguje. V tomto článku vám poradíme, jak ten nejlepší krém na strie vybrat.

nejlepsi-krem-na-strie-tehotenstvi-fb

 

Proč se tvoří strie?

Strie vznikají, když se pokožka rychle napíná. Kůže v důsledku toho ztrácí svou pružnost a kolagenová vlákna se přetrhávají. Vytvoří se tak drobné červené nebo fialové jizvy, které postupem času sice zblednou, ale úplně nezmizí. Objevují se společně s celulitidou na břiše, stehnech, bocích, prsou a hýždích.

Sklony ke striím mívají nejčastěji těhotné ženy (až 90 %), teenageři (v období puberty tělo roste rychleji), sportovci (v důsledku rychlého nárůstu svalové hmoty) a lidé s výkyvy váhy (přibírání i hubnutí). 

Co na již vzniklé strie pomáhá?

Zapamatujte si jednu věc – jelikož jde o hlubší poškození kůže, tak se strií nikdy úplně nezbavíte. Svým správným přístupem můžete ale velmi výrazně snížit jejich viditelnost, i to se však nestane lusknutím prstu. Na vytvořené strie účinně zabírá:

  • Hydratace kůže – Pravidelné mazání pokožky hydratačními krémy nebo oleji (např. mandlový olej, bambucké máslo nebo olej z růže) pomáhá zachovat pružnost kůže a zmírnit viditelnost strií.
  • Masáže – Jemná masáž postižených míst zlepší krevní oběh a přispívá k regeneraci pokožky.
  • Laserová terapie – Laserová ošetření jsou jednou z účinnějších metod na starší strie. Laser stimuluje tvorbu kolagenu a kůže tak vypadá hladší. Jen počítejte s tím, že si za terapii připlatíte.
  • Mikrodermabraze a chemický peeling – Tyto procedury odstraňují horní vrstvy kůže, což podporuje růst nové vrstvy pokožky, která je logicky zdravější.
  • Zdravý životní styl – Strava bohatá na vitamíny C, E, zinek a proteiny prospívá zdraví kůže. Pijte také dostatek vody, abyste pokožku udrželi hydratovanou.

nejlepsi-krem-na-strie-v-tehotenstviTip: Celulitida na břiše: Co s ní dělat?

Co je nejlepší na strie?

Z praktické i finanční stránky je nejlepší na strie používat krém přímo určený na tento problém. Správný krém podporuje regeneraci pokožky a zvyšuje její pružnost. Obsahuje složky, které pokožku hydratují, stimulují tvorbu kolagenu a obnovují její pružnost. Když pokožka dostane dostatečnou hydrataci a živiny, dokáže se lépe hojit a jizvičky jsou méně vidět.

Jak vybrat nejlepší krém na strie?

Při výběru krému si ze všeho nejdříve uvědomte, jaký máte typ pokožky. Pokud máte citlivou pokožku, vybírejte si produkty bez parfémů, parabenů a silikonů. Pak už se můžete plně zaměřit na aktivní složky, které sníží viditelnost strií. Krém na strie by měl obsahovat:

  • Feferonky – Feferonky obsahují Kapsaicin, který zvyšuje krevní oběh a tím zlepšuje pevnost pokožky, díky níž jsou strie méně vidět.
  • Skořicový olej Díky antibakteriálním a protizánětlivým účinkem pomáhá pokožce lépe se hojit a regenerovat. Navíc krásně voní.
  • Esenciální oleje Oleje z hřebíčku a skořice mají hojivé účinky a podporují její zdraví.
  • Mandlový olej Mandlový olej je bohatý na vitamíny E, D, komplex vitamínů B a zinek. Je ideální pro suchou a svědivou pokožku, kterou krásně hydratuje a regeneruje.
  • Bambucké máslo Bambucké máslo představuje skvělý zdroj vitamínů E a A, které pomáhají zklidnit podrážděnou pokožku a podporují její hojení.
  • Vitamín E – Tento silný antioxidant chrání pokožku před volnými radikály, zabraňuje jejímu vysušování a pomáhá udržet pleť vyživenou.
  • Ethyl Ferulate – Látka získaná z rýže chrání pokožku před negativními vlivy UV záření a modrého světla, což pokožce dodává extra ochranu.
  • Výtažek z chmele – Chmel má zklidňující i protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají pokožku tonizovat a zjemňovat, což může zlepšit její pružnost.

nejlepsi-krem-na-strieTip: Jak vybrat nejlepší zpevňující krém na tělo

Pokud se vás to týká, tak si zkontrolujte, zda je krém na strie vhodné používat v těhotenství. Než krém nanesete na problematická místa, doporučujeme otestovat jeho složení na hřbetu ruky. V případě, že se do 24 na pokožce neprojeví žádné podraždění, můžete krém bez obav používat.

Náš tip: Skořicový krém Cellucream

Skořicový krém Cellucream je vhodný na strie a celulitidu. Obsahuje patentovaný komplex Cellactive®, který zpevňuje a vyhlazuje pokožku.

Jednou z klíčových složek krému je výtažek z chilli, který pomáhá prokrvovat pokožku. Podporuje tak regeneraci a zlepšuje elasticitu pokožky. Krém obsahuje také skořicový olej, který přináší úlevu pro citlivou pokožku.

Potěší vás příjemná máslová konzistence, díky níž se krém snadno nanáší a rychle se vstřebává. Hloubkovou hydrataci pokožce zajistí mandlový olej a bambucké máslo. Tato kombinace účinných látek pomáhá zjemnit pokožku a zlepšit její celkový vzhled.

Krém je vyroben z 99 % z přírodních složek – je šetrný k pleti, neobsahuje žádné škodlivé chemikálie a hodí se tak pro lidi s citlivou pokožkou i těhotné ženy na každodenní péči. Přečtěte si recenze našich zákazníků, kteří krém už vyzkoušeli.

nejlepsi-krem-na-strie (1)

Mohlo by vás zajímat: Co funguje na celulitidu: 5 osvědčených tipů

Kdy začít pokožku mazat proti striím?

Krém na strie je vhodné začít používat v období, kdy je tělo k jejich vzniku náchylnější. Čím dříve strie podchytíte, tím lépe.

Mnoho žen začíná používat krémy na strie již v prvním trimestru těhotenství, a to je správně. Vzhledem k rychlému růstu břicha a změnám v těle je dobré pokožku pravidelně hydratovat a vyživovat. To platí samozřejmě i pro pokožku po porodu.

Pokud máte v plánu nabrat na váze nebo naopak zhubnout, je dobré začít pokožku preventivně mazat. Jedině tak můžete předejít horšímu vzhledu strií. Hydratační krémy doporučujeme používat také během puberty.

Mohlo by vás zajímat: Hořčík v těhotenství: Nedostatek, rizika a jak ho doplnit

Často kladené dotazy

Jak se rychle zbavit strií?

Není možné se strií úplně zbavit, jejich vzhled můžete ale zmírnit. Doporučujeme pravidelně používat krémy nebo oleje obsahující hydratační a regenerační složky, jako například mandlový olej, bambucké máslo nebo vitamín E. Dále vám může pomoct laserová terapie, mikrodermabraze nebo chemické peelingy, které přispívají k regeneraci pleti. Nezapomínejte také na pravidelný pohyb a zdravou stravu.

Jak vypadají začínající strie?

Začínající strie se obvykle projevují jako červené, fialové nebo růžové čáry/jizvy na břiše, stehnech, bocích, prsou a hýždích. V počáteční fázi mohou být trochu vystouplé a svědit, časem ale svědit přestanou a zblednou.

Jak předejít striím?

Pravidelně hydratujte pokožku pomocí krémů nebo olejů, které zvyšují její elasticitu. Dbejte na vyváženou stravu s dostatkem vitamínů a minerálů. Kromě toho se doporučuje také cvičit, abyste podpořili prokrvení pokožky. V případě těhotenství začněte s používáním krémů proti striím už v prvním trimestru.

Mohou krém na strie používat i muži?

Ano, samozřejmě. Strie se neprojevují jen u žen, ale i u mužů, především při rychlém přibírání na váze, intenzivním tréninku nebo hormonálních změnách. Krémy na strie pomáhají zlepšit elasticitu pleti a zmírnit viditelnost strií.

Můžu krém na strie používat v těhotenství?

Většina krémů na strie by měla být pro těhotné ženy vhodná. Je však důležité číst ve složení produktů a vybírat ty s přírodním složením, bez škodlivých chemikálií, jako jsou parabeny nebo silikony. Určitě neuděláte chybu, když se o používání krému poradíte s lékařem.

Zdroje

  • LIU, Liping, et al. Interventions for the treatment of stretch marks: a systematic review. Cutis, 2014, 94.2: 66-72.
  • MCDANIEL, David H. Laser therapy of stretch marks. Dermatologic clinics, 2002, 20.1: 67-76.
  • KORGAVKAR, K.; WANG, F. Stretch marks during pregnancy: a review of topical prevention. British Journal of dermatology, 2015, 172.3: 606-615.
  • ZHU, Pengyi, et al. Consumer preference of products for the prevention and treatment of stretch marks: systematic product search. jmir dermatology, 2020, 3.1: e18295.
  • GARCÍA HERNÁNDEZ, J. Á., et al. Use of a specific anti‐stretch mark cream for preventing or reducing the severity of striae gravidarum. Randomized, double‐blind, controlled trial. International journal of cosmetic science, 2013, 35.3: 233-237.
  • ZHU, Hongkai; KANNAN, Kurunthachalam. Parabens in stretch mark creams: a source of exposure in pregnant and lactating women. Science of the Total Environment, 2020, 744: 141016.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.